Sastojci, vrijeme, vrsta mesa

Kako savršeno marinirati meso za roštilj?

Što vam je potrebno za mariniranje mesa za roštilj?
Lifestyle / Hrana | 26. 04. 2018. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poput salamure i mariniranje poboljša okus mesa, koje je po prirodi suho ili manje izraženog okusa. Marinada obično sadrži kisele sastojke (npr. sok limuna ili ocat), koji razgrađuju proteine u mesu, omekšavaju i vlaže ga.

Što sadrži dobra marinada?

Dobra marinada sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina, (sok citrusa, ocat, vino), luk (češnjak, crveni luk, luk kozjak), svježe ili sušeno začinsko bilje, šećer za ravnotežu okusa i sol da ga pojača.

Među najčešće korištenim sastojcima u marinadama se nalaze:

Sojin umak

Slaže se sa okusom đumbira, uljem sezama, luka kozjaka i češnjaka.

Crna i bijela vina

Slažu se s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, luko i svježim timijanom, ružmarinom, lovorom ili estragonom. Crna vina odgovaraju govedini, divljači i tamnom mesu peradi. Bijela vina više odgovaraju uz svinjetinu, perad, ribe i školjke.

Ljuti začini

Chili, kajenski papar, crni papar, mljeveni crveni papar i tabasco marinadi dodaju potrebnu oštrinu.

Šećeri

Med, melasa, bijeli ili smeđi granulirani šećer dodaju slatkoću mesu, koja se savršeno nadopunjuje s kiselošću i oštrinom ostalih začina.

Ribana korica citrusa

Ribana korica limuna, limete ili naranče zbog svoje aromatičnosti obogate svaku marinadu.

Češnjak

Češnjak, u komadu ili nasjeckan, popravi svaku kiselkastu marinadu.

Senf dijon

Zajedno sa suhim bijelim vinom, maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom, te svježim nasjeckanim začinima (peršin, ružmarin, bosiljak, timijan) odličan je u marinadi za piletinu ili ribu.

Priprema marinade

Za mariniranje trebamo približno ½ l marinade za 1 kg mesa. U maslinovo ulje dodamo sjeckane sastojke i dobro pomiješamo.

Za mariniranje meso u posudi mora biti potpuno prekriveno marinadom, zato trebamo koristiti posude odgovarajuće veličine (staklene, keramičke ili plastične) koje za vrijeme mariniranja stavimo u hladnjak, savjetuje Kraljzara.hr.

Plastična vrećica je najbolja za mariniranje, jer zbog svoje praktičnosti trebamo manje marinade i manje prostora u hladnjaku. Vrećicu sa mesom dobro zatvorimo i pritisnemo sa svih strana kako bi se marinada dobro rasporedila po mesu, zatim je odložimo u hladnjak i više puta okrenemo.

Vrijeme mariniranja

Vrijeme mariniranja ovisi o veličini i vrsti mesa. Da bi marinada imala učinka, trebamo barem 30 minuta. Ribu mariniramo najdulje 1 h, piletinu i svinjetinu do 12 h, govedinu i janjetinu do 24 h. Dulje mariniranje odnosi se na velike komade kompaktnog mesa, piše Kraljzara.hr.

Pečenje mariniranih komada mesa

Pola sata prije pečenja, izvadimo meso iz hladnjaka i iz marinade te pričekamo da dosegne sobnu temperaturu.

Prije nego ga položimo na rešetku roštilja, uklonimo s njega eventualno preostale komadiće marinade, kako za vrijeme pečenja mesa ne bi kapalo po ugljenu.

Kopirati
Drag cursor here to close