Kako odleđujete meso?

Pripazite na ljetnim temperaturama - i odleđivanje mesa može biti opasno

Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan hladnjaka, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima.
Lifestyle / Hrana | 05. 07. 2021. u 12:47 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako meso ostavljate na stolu ili na radnoj ploči u kuhinji da se odledi, to baš i nije najbolji izbor.

Ako imate meso koje treba odlediti, a ne žuri vam se, čini se logično ostaviti ga da se polako otapa na radnoj ploči u kuhinji. Nažalost, to nije najbolji način i može biti opasan.

Naime, kada se zaleđeno meso ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, mogu se početi ubrzano razvijati bakterije. Čim temperatura zaleđenog mesa dosegne više od 4,4 stupnja bakterije se mogu početi ubrzano razmnožavati.

Kada je meso zaleđeno, bakterije miruju i meso je sigurno, ali čim se ono počne topiti na sobnoj temperaturi, one se “bude”. Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan hladnjaka, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima, prenosi N1.

Kako sigurno odmrznuti meso?

Američki stručnjaci savjetuju da se meso odmrzava u hladnjaku. Tamo će imati konstantnu temperaturu koja je ili oko 4,4 stupnja ili niža.

Odleđivanje u hladnjaku

Planirajte obroke unaprijed, pa meso iz ledenice stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja. Odmrzavanje mesa u hladnjaku je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u hladnjaku još nekoliko dana prije nego što ga morate potrošiti. U hladnjaku će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način, piše Eat this.

Hladna voda

Osim toga, sigurno je odmrzavati meso i u hladnoj vodi, nikako vrućoj, a slobodno ga možete odmrzavati u mikrovalnoj.

Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi bit će vam potrebno manje vremena nego u hladnjaku, a hladnoća vode spriječit će pojavu opasnih bakterija u cijelom procesu. No da bi odmrznuli na ovakav način, primjerice, pola kilograma piletine, bit će vam potrebno oko sat vremena.

Protiv: Ova metoda zahtijeva više brige od odleđivanja u hladnjaku i mikrovalnoj pećnici, jer vodu treba mijenjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Također, meso treba staviti u plastičnu vrećicu koja će spriječiti kontakt između vode i odreska, te tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.

Zamrzavate li meso pravilno?

Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva jer sprječava rast mikroorganizama i inaktivira sve mikrobe, poput bakterija, kvasaca i plijesni, a koje inače znaju biti prisutne u hrani.

Stručnjaci kažu kako je potpuno sigurno zamrznuti meso u originalnom pakiranju. Međutim, planirate li ga čuvati u zamrzivaču dulje od dva mjeseca, tada je preporuka dodatno ga omotati plastičnom folijom ili staviti u vrećicu za zamrzavanje, ili jednostavno ga stavite u plastičnu vrećicu zajedno s ambalažom, prenosi goodhousekeeping.com.

Piletina i puretina

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. Zamrzavate li komade peradi poput prsa, bataka, nadbataka i krila, trebali bi ih pojesti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Kada je riječ o svježem mesu poput govedine, teletine ili janjetine, te vrste mesa mogu trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti mesa. FDA kaže da se sirovi odresci mogu čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri mjeseca do godine.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu narežete na kockice i smrznete, tako može stajati četiri do šest mjeseci, a pečena četiri do 12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, ne smije ih držati u zamrzivaču dulje od jednog do dva mjeseca.

Mljeveno meso

Neovisno o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca.

Kuhano i preostalo meso

Kuhano meso ne održava svoju kvalitetu u zamrzivaču tako dugo kao sirovo meso. Prema FDA, kuhana jela od peradi i kuhana riba mogu se držati u zamrzivaču četiri do šest mjeseci, dok se druge vrste kuhanog mesa i jela od ostatka mesa (poput govedine, teletine, janjetine i svinjetine) ne smiju čuvati duže od dva do tri mjeseca, pisala su ranije 24sata.

Riba i plodovi mora

Riba i morski plodovi malo su komplicirani kada su u pitanju preporučene smjernice za zamrzavanje. Nemasna riba ( npr. tuna, bakalar) može stajati zamrznuta šest do osam mjeseci, a masna kraće - od dva do tri mjeseca (npr. inćuni, skuša, losos, srdele). Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, rakova i lignji, u zamrzivaču traju tri do šest mjeseci.

Sol i usitnjavanje skraćuju rok čuvanja mesa

- Zamrzavanje mesa kao metoda konzerviranja ima brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa peradi čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. Uspoređujući s ostalim postupcima konzerviranja, zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa - objašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH) o kvaliteti zamrznutog mesa peradi (pilećeg i purećeg).

Napomenuli su da dodavanje soli prije zamrzavanja, rasijecanje i usitnjavanje skraćuje rok trajanja zamrznutog mesa te da je izuzetno važno dobro ga zapakirati prije stavljanja u zamrzivač.

Rokovi čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama

*prenosi visualistan.com

  •     Janjetina i teletina - 9 mjeseci
  •     Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  •     Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
  •     Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
  •     Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
  •     Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
  •     Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci
  •     Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
  •     Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
  •     Divljač - 3 do 4 mjeseca
  •     Kuhana šunka - 2 mjeseca
  •     Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
  •     Slanina - mjesec dana
  •     Kobasice - 1 do 2 mjeseca
  •     Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
  •     Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
  •     Pržena piletina - 4 mjeseca
  •     Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci
Kopirati
Drag cursor here to close