I to se može riješiti

Kako najbolje očistiti voće i povrće od pesticida

Vjerujemo da pesticidi i ostale kemikalije kojima se voće danas prska, čine dobru osnovu za strah, no i taj dio se može riješiti.
Lifestyle / Hrana | 17. 05. 2019. u 12:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko nisi sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, što napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, a guljenje kore koja je puna hranjivih tvari nije rješenje.

Vjerujemo da pesticidi i ostale kemikalije kojima se voće danas prska, čine dobru osnovu za strah, no i taj dio se može riješiti.

Efikasno i jednostavno rješenje

Veliku posudu napuni vodom, zatim dodaj jabučni ocat u omjeru na 5 l vode 0.5 l octa. Dobro promiješaj te ubaci voće ili povrće. Voda treba biti sobne temperature. Voće ili povrće ostavi u otopini oko 15 minuta. Nakon toga isperi čistom vodom. Ako znaš da su namirnice jako tretirane, povećaj količinu octa, piše Misszdrava.

Domaći sprej za čišćenje

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupi bočicu s raspršivačem te je operi. Ulij u nju žlicu svježe cijeđenog soka limuna, dvije žlice octa i 250 ml vode.

Dobro zatvori i žestoko protresi kako bi se sastojci proželi. Voće i povrće prije upotrebe poprskaj tom mješavinom, pusti da djeluje desetak minuta te isperi pod mlazom hladne vode.

Čistom krpom ili kuhinjskim ručnicima obriši prije guljenja i rezanja. Nakon ispiranja okus i miris octa neće se osjetiti.

Kopirati
Drag cursor here to close