Utjecaj kofeina

Kako kava zapravo djeluje na metabolizam?

Prema studiji iz prehrambenih znanosti i biotehnologije iz 2010. godine kofein djeluje tako što razgrađuje masno tkivo stimulirajući živčani sustav, koji zauzvrat signalizira masnim stanicama da razgrađuju masnoće.
Lifestyle / Hrana | 18. 04. 2018. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kofein u kavi je metilksantin - najčešće konzumirana skupina psihoaktivnih tvari u svijetu. Kao stimulans, kofein ubrzava vaš metabolizam, zbog čega je često sastojak mnogih suplemenata za sagorijevanje masnoća, piše Live strong.

Dugogodišnje metaboličke prednosti kave

Studija u američkom časopisu Clinical Nutrition, objavljena 1980. godine pokazala je da konzumiranje kave nakon obroka ima neposredne učinke na vaš metabolizam - jer poboljšava oksidaciju masti. Istraživanje objavljeno devet godina kasnije, također u časopisu Clinical Nutrition, došlo je do rezultata da 100 miligrama kofeina ubrzava metabolizam za 3 do 4 posto. Jedna šalica kave ima otprilike 100 miligrama kofeina, ali morate znati da ta količina kofeina ipak zavisi o načinu proizvodnje kave, ali i samih zrna kave, piše Index.hr.

Isti ovaj časopis objavio je studiju i 2004. godine koja je pokazala da se metabolizam ubrzao za 13 posto nakon konzumacije 4.5 mg kofeina na dan. Studija je također pokazala da su se i lipidi udvostručili - što znači da su sudionici istraživanja mnogo lakše obrađivali masnoće. Prema studiji iz prehrambenih znanosti i biotehnologije iz 2010. godine kofein djeluje tako što razgrađuje masno tkivo stimulirajući živčani sustav, koji zauzvrat signalizira masnim stanicama da razgrađuju masnoće.

Kava je manje učinkovita za pretile osobe

Međutim, kada su pretile osobe u pitanju, ubrzanje metabolizma uz pomoć kave je slabije učinkovito. Rezultati istraživanja iz 1995.godine su u časopisu Clinical Nutrition pokazali da su mršaviji sudionici uz pomoć kave sagorjeli 150 kalorija, dok su pretili sudionici sagorjeli samo 79 kalorija. Pretile žene također su sagorjele manje kalorija u odnosu na mršave žene. U studiji časopisa Physiology, Endocrinology and Metabolism iz 1995. godine dokazano je da je kofein povećavao oksidaciju lipida za 29 % kod mršavih žena, a samo 10 % kod pretilih žena.

Tolerancija na kofein

Kada vaš živčani sustav dobije poticaj iz šalice kave, vaše srce se malo poveća, kao i količina krvi koja potiče kroz vaše vene. To je znak da se vaš metabolizam ubrzava. Uz uobičajenu uporabu, vaše tijelo se polako navikava na učinke kofeina, a neki od učinaka su ubrzanje metabolizma, povećanje budnosti i energije. Međutim, osobe koje konzumiraju dosta kave često se naviknu na nju, pa ako je preskoče postanu nervozne. 

Kava i vježbanje

Kava, ili bilo koji drugi izvor kofeina, bit će dobar stimulans dok budete vježbali, posebno kada su u pitanju vježbe izdržljivosti. Kava će vam dati dovoljno energije da obavite intenzivan trening, pa ćete samim time izgubiti i više kalorija.

Kopirati
Drag cursor here to close