Pripazite

Kako izbjeći prekomjeran unos soli?

Kuhinjska sol odnosno natrijev klorid ima različite funkcije zbog kojih se dodaje u hranu.
Lifestyle / Hrana | 26. 02. 2019. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke od tih funkcija su konzerviranje hrane i spriječavanje rasta bakterija na hrani, poboljšavanje i pojačavanje okusa hrane, poboljšanje teksture i formiranje glutena u pekarskim proizvodima, održavanje poželjne boje mesa te želatinizacija proteina.

Gdje se sve sol nalazi?

Upravo stoga ne čudi da sol pronalazimo u različitom spektru namirnica, često širem nego što su potrošači svjesni. Poznato je da namirnice poput suhomesnatih proizvoda, slanih sireva, gotovih juha, grickalica, čipseva i sličnih proizvoda sadrže velike količine soli, dok je manje poznato da velike količine soli možemo pronaći u kruhu i pekarskim proizvodima, biskvitima, različitim gotovim umacima, namazima, smrznutoj hrani, gotovim jelima, konzerviranom povrću te čak i kod slatkih proizvoda poput karamel bombona.

Preporučeni dnevni unos soli trebao bi biti manji od 5 grama što odgovara količini jedne čajne žličice, dok je prosječni dnevni unos 11-12 grama pri čemu se dvostruko premašuju preporuke.

Izbjegnite prekomjeran unos soli

Konzumacija soli koja premašuje preporuke povećava rizik od različitih bolesti kao što su hipertenzija i druge srčanožilne bolesti, bubrežne bolesti te bolesti probavnog sustava. Stoga je potrebno poznavati namirnice te čitati deklaracije proizvoda kako bi se izbjegao prekomjeran unos soli putem kupovnih namirnica.

Također preporuka je prilikom svakodnevne pripreme hrane kao zamjenu za sol koristiti začine i aromatsko bilje poput bosiljka, mažurana, lovora, timijana, kurkume i đumbira te izbjegavati dosoljavanje hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close