Pražnjenje crijeva

Jeste li se zapitali zašto vas kava uvijek 'protjera'

Kofein ubrzava kontrakcije, ali i opušta mišiće te kombinacija oba procesa dovodi do toga potrebe za pražnjenjem crijeva.
Lifestyle / Hrana | 23. 11. 2018. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za kavoljupce nema ništa boljeg ujutro od mirisa tople kave. No, mnogi znaju da će nakon svoje porcije omiljenog napitka ubrzo završiti u toaletu. I niste jedini.

Ako ste se zapitali zašto je to tako, stručnjaci su pokušali dati odgovor. Iako ne znaju točnu poveznicu, smatraju kako je "krivac" za to kofein, piše Večernji.hr.

Kava potiče probavni sustav, a gastroenterolog i profesor na Sveučilištu Touro, Niket Sonpal, pojašnjava kako se za vrijeme jela želudac širi i šalje signal crijevima da nešto probavljeno treba i izići iz organizma. Kava ubrzava taj proces, imalaksativna svojstva, poručuje gastroenterolog Rudolph Bedford, iz Saint John's Health Centra..

Kofein ubrzava kontrakcije, ali i opušta mišiće te kombinacija oba procesa dovodi do toga potrebe za pražnjenjem crijeva, pojašnjava.  Zbog opuštanja mišića, kod nekih ljudi ispijanje kave izaziva i reflux.

Ako vam odlazak u toalet može biti u nezgodnom trenutku,na poslu ili akoimate neki poslovni sastanak, onda nemojte piti kavu prije toga ili birajte one napitke s manjom količinom kofeina, savjetuje Bedfrod.

Kopirati
Drag cursor here to close