Hrskavi i sočni mladi krumpiri

Jeste li probali 'slomljene krumpire'

Kad se mladi krumpirići pripreme na ovaj način, zadužavaju dvije najbolje karaktiristike
Lifestyle / Hrana | 20. 05. 2021. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najprije nas je zaintrigirala fotografija, a onda naziv: broken potatoes. Slomljeni krumpiri. Pa smo se zapitali zašto bi netko uopće tako grubo zgnječio slatke male proljetne krumpire koji nas vesele baš svojim simpatičnim okruglastim oblikom. Pa smo pronašli recept i isprobali ga. I upalila nam se lampica.

Mladi krumpiri pripremljeni na ovaj način doduše gube simpatičan oblik, ali zadržavaju svoje dvije primamljive karakteristike: mekanu sočnost i neodoljivu hrskavost. "Tajna" je u tome da se najprije skuhaju, potom prignječe te zatim ispeku. Prethodno kuhanje skraćuje vrijeme pečenja pa se zadržavaju mekoća i sočnost, a grubi rubovi nastali "slamanjem" pospješuju hrskavost, prenosi Stil.

Hrskavi i sočni pečeni mladi krumpiri

Sastojci:

700 g sitnog krumpira
1 žlica soli (za kuhanje)
2 žlice maslaca
1 žlica maslinovog ulja
3/4 žličice soli (za posipanje)
3 žličice crnog papra
po želji: začinsko bilje i limunov sok

Priprema:

Suhajte krumpir u loncu vrele, zasoljene vode. Kuhajte dok ne omekša - malim krumpirima treba otprilike 20 do 25 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ocijedite krumpir i pustite da se suši u cjedilu oko 5 minuta. Stavite krumpire na pladanj za pečenje pa ih zgnječite drobilicom za krumpir ili dnom čaše. Pustite da se malo ohlade kako bi izvjetrilo što više pare (ovo pospješuje hrskavost). Zatim ih zalijte otopljenim maslacem i maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite ih dok ne postanu zlatni i hrskavi, oko 45 minuta, ali ih nemojte okretati. Po želji, prije posluživanja pospite nasjeckanim začinskim biljem. Za posebnu aromu pri pečenju im dodajte prerezanu glavicu češnjaka te par kapi limunovog soka.

Kopirati
Drag cursor here to close