Jelo koje vole svi

Jeste li probali kuku paku?

Usitnite češnjak pa dodajte sok limuna, pola žličice soli i četvrtinu žličice čilija te utrljajte u piletinu. Prebacite je u posudu, poklopite i ostavite da se marinira pola sata.
Lifestyle / Hrana | 23. 04. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuku paka – ili pečena piletina u curry umaku s kokosovim mlijekom koja se poslužuje s rižom kremasta je poslastica koju obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali poslužit će i tava ili pećnica te se zatim stavlja u mirisni umak od curryja i kokosova mlijeka. Za jelo možete koristiti omiljene dijelove mesa, a ako ne volite egzotične okuse, dio kokosova mlijeka možete zamijeniti običnim, piše Punkufer.

Sastojci za kuku paku:

1 kg piletine (rasjek)
3 češnja češnjaka
2 limuna
2 žličice soli
1/4 žličice čilija u prahu
1/4 šalice listova korijandra
1 glavica luka
1 rajčica
1 čili papričica
2 žlice maslinova ulja
¼ žličice mljevenog korijandra
¼ žličice kumina
¼ žličice kurkume
400 ml nezaslađena kokosova mlijeka
2 žlice masnijeg vrhnja
sol
riža (basmati)

Priprema:

1. Usitnite češnjak pa dodajte sok limuna, pola žličice soli i četvrtinu žličice čilija te utrljajte u piletinu. Prebacite je u posudu, poklopite i ostavite da se marinira pola sata.

2. U međuvremenu napravite bazu za curry. Grubo nasjeckajte luk, ljutu papričicu, rajčicu i listove korijandra. Izmiksajte dok ne dobijete glatku pastu.

3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu pa dodajte mljeveni korijandar, kumin i kurkumu pa miješajte oko minutu. Ulijte izmiksano povrće pa posolite. Miješajte da se sjedini i kuhajte, povremeno miješajući dok ne dobijete smjesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.

4. Lim obložite papirom za pečenje ili folijom pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva ispod grilla u pećnici (ili je ispecite na roštilju).

5. Protresite kokosovo mlijeko pa ga dodajte u curry i dobro promiješajte da se sjedini. Lagano kuhajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite rižu da se kuha u drugoj posudi.

6. Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u curry pa pirjajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dodajte vrhnje. Kušajte i po potrebi začinite. Poslužite s rižom.

Kopirati
Drag cursor here to close