Bogatstvo iz hercegovačke zemlje

Izvor zdravlja iz hercegovačke zemlje: Jedite ovo i nećete biti bolesni

Tri namirnice koje rastu u Hercegovini, a koje su se pokazale kao pravi saveznik zdravlja.
Lifestyle / Hrana | 17. 04. 2021. u 11:05 Piše: Bljesak.info/M.C.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovci imaju sreću da na njihovom području raste voće i povrće koje je izuzetno zdravo. Biža (grašak), raštika, mahune, blitva, špinat samo su neke od zdravih namirnica koje Hercegovci imaju gotovo svakodnevno na jelovniku.

Ove namirnice imaju visok postotak hranjivih sastojaka i više istraživanja je potvrdilo da su dobri borci protiv raznih bolesti.

Osim povrća, svakako je preporučljivo jesti i voće poput jabuka, šljiva, smokvi, šipaka, višanja.

U našem tekstu osvrnut ćemo se na tri namirnice koje rastu u Hercegovini, a koje su se pokazale kao pravi saveznik zdravlja.

Kraljica raštika

Nema vrta u Hercegovini u kojemu nije posađena raštika. Raštika se u Hercegovini najčešće jede kao čorba, a mnogi su je u posljednje vrijeme počeli koristiti svježu za pravljenje smoothieja. Njezini listovi koriste se za pravljenje izuzetno ukusnog japraka.

Ova namirnica je bogata vitaminima B, C, E i K, kao i kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom.

Raštika  / Ilustracija

Raštiku je dobro jesti jer poboljšava zdravlje očiju, jača kosti, smanjuje rizik za bolesti srca, regulira rad metabolizma. Sadrži malo kalorija, pa je dobra i za dijetalnu prehranu.

Šipak - idealan za zdravlje

Šipak je bogat vitaminima C, B1, B2, B3, D i K, a pokazao se kao izvrstan izvor antioksidansa. Konzumacija šipka je sjajna preventiva protiv bolesti srca i krvnih žila, te želučanih tegoba.

Šipak smanjuje i rizik od nekolikih vrsta raka, a štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Konzumacijom šipka jačamo imunitet, čuvamo zube, te usporavamo starenje.

Foto: Bljesak.info /  Šipak

Sok od šipka poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermatozoida.

Kuke - dobre i protiv raka

Samonikla biljka penjačica iz hercegovačkog krša je izuzetno bogata vitaminima i mineralima. Kuke sadrže kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fluor, jod, te vitamine C i B. Pomažu kod zatvora, a navodno su toliko zdrave da mogu spriječiti pojavu raka.

Kuke se obično jedu svježe na salatu ili kao omlet s jajima. S obzirom na to da se ova namirnica u posljednje vrijeme popularizirala kuke su se počele kombinirati i s vrhnjem, u rižotu ili s njokima.

 Kuke / Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close