In vino veritas

Ispijanje vina čini vas pametnijim, razvija mozak više nego matematičke zagonetke

Shepherd je istražio vezu između ljudskog mozga i sposobnosti da se razazna okus vina
Lifestyle / Hrana | 09. 12. 2017. u 22:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava vijest za blagdansko vrijeme, vino ne samo da ima dobar okus u ustima, nego vas može učiniti pametnijima. Kako tvrdi neuroznanstvenik sa Sveučilišta Yale Gordon Shepherd konzumiranje vina aktivira više sive tvari u mozgu nego slušanje glazbe i rješavanje matematičkih jednadžbi. Pa živjeli!

Shepherd je istražio vezu između ljudskog mozga i sposobnosti da se razazna okus vina, a rezultate je objavio u knjizi Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine (Neuroenlologija: Kako mozak stvara okus vina), piše The Independent.

Znanstvenik je objasnio kako ljudi ne otpiju gutljaj vina i samo ga ostave u ustima. "Prvo ga pomičete po ustima, a zatim progutate što je vrlo kompleksna motorička radnja", objasnio je. Naš mozak ima vrlo važnu ulogu u dešifriranju okusa vina, a Shepard je to povezao s načinom na koji naše oči opažaju boje, prenosi 100 posto.hr.

"Dobra analogija su boje. Stvari koje mi vidimo same po sebi nemaju boju, nego se svjetlo reflektira od njih nakon što ih pogodi. Tek kada svjetlo dođe do naših očiju aktivira se sustav u mozgu koji stvara boju od tih različitih valnih duljina", kazao je znanstvenik. Na sličan način molekule vina nemaju okus ni aromu. "No kada stimuliraju naš mozak, on stvara okus na isti način na koji stvara boju", objasnio je.

Svakim gutljajem vina zapravo aktivirate svoj mozak i tako ga vježbate.

Kopirati
Drag cursor here to close