Njam, njam ...

I palačinke imaju svoj dan; evo gdje ih u BiH cijene i štuju

Središnja manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka za Bosnu i Hercegovinu i ove je godine održana u restoranu Tapas - Staro pozorište u Zenici
Lifestyle / Hrana | 25. 02. 2020. u 19:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka za Bosnu i Hercegovinu i ove je godine održana u restoranu Tapas - Staro pozorište u Zenici, dok je prvi put ova manifestacija održana i u sarajevskom restoranu Gastropub 13 na Stupu.

- Ovo je već četvrta godina zaredom da središnju manifestaciju održavamo u Zenici. Prije toga smo gostovali u Gradačcu i Bihaću, a danas smo prvi put manifestaciju “Svi vole palačinke” održali i u Sarajevu. U Sarajevu je spravljeno i podijeljeno oko 1.000, dok smo u Zenici podijelili oko 2.400 palačinaka - kaže Hamid Kurjaković iz Sarajeva, koji napominje da je tradicija obilježavanja ovog praznika počela 1455. godine u Engleskoj.

Ova se manifestacija tradicionalno održava 40 dana prije katoličkog praznika Uskrsa, a u BiH se obilježava unazad sedam godina.

- Cilj je promocija zdrave hrane, naših proizvođača hrane i pića, koje povezujemo s ugostiteljskim školama i kupcima. Prošle smo godine u sklopu ove manifestacije održali Međunarodno takmičenje ugostiteljskih škola u pripremi palačinaka, ali smo zbog koronavirusa ove godine odustali od takmičenja. Odlučili smo se da manifestacija bude revijalnog karaktera, na kojoj će učenici srednjih ugostiteljskih škola imati priliku da prezentiraju svoje vještine i predstave se potencijalnim poslodavcima - kaže Kurjaković, koji napominje da se Dan palačinaka danas održao i u Rogatici u Republici Srpskoj, ali da oni nisu bili organizatori.

Organizatori manifestacije u Zenici i Sarajevu bili su Klub ljubitelja palačinaka, Udruženje kuhara BiH te restorani Tapas iz Zenice i Gastropub 13 iz Sarajeva, čiji su kuhari također educirali đake i posjetioce tehnikama pripreme ovog popularnog jela.

Partneri projekta bili su: Delimano, Mljekara Mi99, Klas Sarajevo, Zvijezda Sarajevo, Vispak Visoko, Bingo Tuzla i Novopak Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close