Ojačajte krv

Hranom do idealne krvne slike

Ojačajte krv i osjećajte se bolje i svježije uz ovu hranu koja obiluje pravim nutrijentima
Lifestyle / Hrana | 06. 06. 2019. u 13:51 Bljesak.info
Kopirati

 Dobra cirkulacija i zdrava krvna slika potrebni su za naše cjelokupno stanje organizma. Upravo se krvlju tvari prenose u tijelu: nutrijenti, hormoni, imunološke stanice i kisik, a u isto se vrijeme odvajaju štetne komponente.

Zdravlje krvi i krvotoka uvelike ovisi o hrani koju jedemo. Uz ove namirnice očistite krv i ojačajte ju kako biste se bolje osjećali, piše RTL.hr.

1. Hrana bogata željezom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrana bogata željezom gradi jaku krov jer pridonosi stvaranju hemoglobina. Radi se o spoji koji pomaže u opskrbi tijela kisikom tako da 'dostavlja' kisik u stanice. Nedostatak željeza pogađa između 500 milijuna i dvije milijarde ljudi, prema Sveučilištu u Chicagu.

Iako željezo najviše dobivamo iz životinjskih izvora, postoje i biljke kojima ga možemo nadoknaditi, a to su bademi, leća, soja i zobene pahuljice.

2. Hrana s visokim udjelom proteina

Proteini su ključno za stvaranje antitijela , a protein koji se nalazi u krvi, albumin, je zaslužan za prijenos molekula te cirkulaciju. Visokokvalitetno meso, riba i mliječni proizvodi opskrbljuju tijelo tzv. 'cjelovitim proteinima' koji sadrže sve aminokiselina kako bi tijelo moglo funkcionirati.

3. Hrana s malo zasićenih masti

Hrana koja pomaže u kontroli kolesterola također je zaslužna za zdravlje cirkulacije. Za balansiranu krv birajte 'mršavo' meso i low-fat mliječne proizvode. Izbjegavajte prženu hranu i obroke s trans mastima. Zamijenite zasićene masnoće s nezasićenim omega tri masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i avokadu.

4. Složeni ugljikohidrati

Prehrana s manje rafiniranih šećera i obrađenih ugljikohidrata učinit će dobro za vašu krv, ali i probavu. Visoke razine šećera u krvi mogu voditi oksidaciji koja šteti molekulama i uzrokuje upalne procese u tijelu.

Kad imamo previše šećera u krvi, višak se veže za crvene krvne stanice i šteti im. Tražite hranu s niskim glikemijskim indeksom, a to su voće, povrće, cjelovita zrna i orašasti plodovi.

Kopirati