Pravila higijene

Hrana i prljave navike - što većina ljudi radi krivo

Smije li se jesti hrana koja je pala na pod, s prstima ići u zdjelu iz koje jedu svi i je li pametno u kafiću uzimati led - znaju stručnjaci
Lifestyle / Hrana | 14. 10. 2017. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svatko ponekad zgriješi o pravila higijene koja se tiču hrane, no to ne znači da će se nužno odmah razboljeti radi toga. Ipak, postoje navike i bakterije koje su opasnije od drugih, a stručnjaci su se osvrnuli na česte mitove i istine vezane za način na koji jedemo i pijemo te koliko je to zapravo štetno. Paul Dawson, znanstvenik i profesor na Sveučilištu Clemons već godinama analizira rizike i načine na koje se bakterije šire prehrambenim navikama.

Dvostruko umakanje

U jednoj epizodi kultnog Seinfelda, George je napadnut jer je umočio čips u zdjelu s umakom, odgrizao malo i ponovno umočio - "to je kao da si cijela usta stavio na umak" bila je reakcija drugog lika.

Oni koji se protive dvostrukom umakanju tvrde da je to siguran način za širenje bakterija  - a to su pokazala i istraživanja, salsa u koju se dvostruko umakalo imala je pet puta više bakterija od kontrolne salse, objašnjava Dawson dodajući da nam to i sama zdrava pamet govori.

 

Pravilo "5 sekundi"

Većina je čula za pravilo u kojem se hrana može jesti ako na podu nije bila dulje od pet sekundi, jer je prošlo premalo vremena da bi se kontaminirala.

Dawson i njegov tim na pod su stavili razne vrste bakterija poput salmonele i podom na njega ispustili kruh i salamu. Potom su testirali hranu koja je na podu bila 5, 30 i 60 sekundi.

''Što je dulje hrana bila na podu, više je bakterija pokupila, no već i za 5 sekundi hrana nije bila ispravna za jelo i stoga je ovo pravilo glupost'', zaključuje Dawson. Dodao je kako ipak najviše toga ovisi o tome što se nalazi na podu i koliko je on čist.

 

Puhanje svijeća na torti

Ta rođendanska tradicija siguran je način da tortu kontaminiramo bakterijama, otkrio je Dawson. Naime, njegovo je testiranje otkrilo da se puhanjem izbacuje slina zahvaljujući kojoj torta ima u prosjeku čak 15 puta više bakterija. Općenito to nije problematično ako je slavljenik zdrav, no ako nije, velike su šanse zaraze, piše CNN.

Dijeljenje kokica

U kinu, na koncertu ili utakmici često se zajedno jedu kokice iz velikog pakiranja te nitko ne razmišlja o prenošenju bakterija na taj način. Dawson i njegova ekipa otkrili su da je način prijenosa bakterija i zaraze na ovaj način vrlo mali te iznosi između 0.2 i 0.0009 posto.

Pića s ledom

Iako svaka zemlja ima propise koji ograničavaju količinu patogenih bakterija u vodi iz slavine, u više od 72,2 posto uzoraka leda u kafićima i restoranima mogu se pronaći patogene bakterije.  Voda nije prljava sama po sebi, a bakterije u nju najčešće dolaze preko ledomata, gdje se one mogu akumulirati, objašnjava Dawson.

Ipak, ni to nije tolika zdravstvena prijetnja jer su koncentracije tih mikroorganizama ograničene, a do kontaminacije najčešće dolazi uslijed rukovanja ledom. Tako su brojne studije potvrdile da se u uzorcima leda redovito nalaze tragovi mikroba, poput bakterije Escherichije coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes.





Kopirati
Drag cursor here to close