Savršena delicija

Hercegovački peksimet: Ukusni zalogaj koji nikad neće otići u zaborav

Tek ispečeni peksimeti prava su delicija koja nas vrlo brzo zasiti.
Lifestyle / Hrana | 10. 04. 2021. u 08:44 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Hercegovački peksimet

Ništa ne podsjeća na miris bakine kuhinje kao miris tek ispečenih peksimeta. Za spremanje peksimenta potrebno je vremena, a naše bake su ga uvijek nekako našle.

Sita čeljad bila je prioritet, a od ove delicije bi se itekako mogli svi brzo zasititi. Najprije bi napravile tijesto i pustile ga da odstoji na toplom, obično pored šporeta na drva.

Spretne ruke za dobre peksimete

Potom je slijedilo razvlačenje tijesta oklagijom i rezanje na komade, a zatim ponovno dizanje tijesta. Potom bi ih pekle u velikog šerpi na drvenom šporetu. Nakon kratkog pečenja uslijedila je degustacija. Peksimeti bi se jeli uz suho meso i sir ili kajmak.

Danas niti jedno veće okupljanje ne može proći bez peksimeta. Ukusni zalogaji služe se uz mezu u svim prigodama. Domaćice, ali i razne pekare ih spremaju slično kao i naše bake. Brašno, mlijeko, jaja, kvasac, sol, šećer i ulje su neizostavni sastojci.

Izrada tijesta

Najprije se kvasac digne u toplom mlijeku (otprilike 4-5 dcl) uz dodatak šećera. Dok se kvasac diže, u drugoj posudi se pomiješaju brašno, jaja i veća kašika soli. Za 1 kilogram brašna potrebno je minimalno troje jaja. Kod izrade tijesta jako je bitno da dobijete čvrstu masu, tako da uvijek možete dodati dodatno brašna ili mlijeka, ako vam je tijesto prečvrsto.

Foto: Bljesak.info / Hercegovački peksimet

Nakon što se tijesto izradi, ostavi ga se da odstoji na toplom. Nakon otprilike 45 minuta, tijesto se razvalja na pobrašnjenoj površini. Zatim ga se izreže na četvrtaste oblike, te ga se pusti da još odstoji. Kad se peksimeti dignu, peku se u dubokom vrućem ulju.

Nakon što porumene s jedne strane, potrebno ih je okrenuti na drugu stranu. Ispečene peksimete potrebno je izvaditi na papir, kako ne bi pokupili višak ulja. U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close