''Bez rakije najgora je kazna...''

Festival rakija i žestokih pića 'Salines Spirit Fest' 30. studenog u Tuzli

Osim izložbenog, festival će i ove godine imati natjecateljski dio u kojem će stručni žiri ocijeniti uzorke te odlučiti o priznanjima.
Lifestyle / Hrana | 15. 11. 2018. u 19:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći distillery događaj, 2. festival rakija i žestokih pića "Salines Spirit Fest", bit će održan 30. studenog u Tuzli, najavljeno je na  pres-konferenciji u tom gradu.  

Na festivalu će se predstaviti veliki broj destilerija, kao i kompanija svjetski poznatih brendova žestokog pića, uz odličnu gastro ponudu najboljih bosanskohercegovačkih sireva te domaćih i regionalnih mesnih industrija.

 Organizatorima, Udruženju Life Style, želja je da na jednom mjestu okupe proizvođače i konzumente ove plemenite kapljice,  navedeno je u priopćenju.

''Na festivalu ćemo predstaviti sve ono najbolje što se tiče voćnih rakija, a i žestokih alkoholnih pića iz regije. Ono što je osobenost ovog događaja je to što osim izložbenog i natjecateljskog dijela festivala, dajemo mogućnost samostalnim proizvođačima rakija da dođu i prezentiraju svoje proizvode'', kazao je Haris Dedić obraćajući se uime organizatora.

 Osim izložbenog, festival će i ove godine imati natjecateljski dio u kojem će stručni žiri ocijeniti uzorke te odlučiti o priznanjima.

Predsjednik žirija je Predrag Vukosavljević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu iz  Beograda, Nerma Spaho s Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te Ljubiša Stanković (Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd).

''Žiri će dan nakon festivala održavati predavanje za male, samostalne proizvođače. Tu će se govoriti o najnovijim trendovima u proizvodnji rakije, što nama i jeste cilj, da educiramo ove naše male proizvođače da kvaliteta svojih proizvoda podignu za zadovoljavajući nivo'',dodao je Dedić.  

Emina Rahmanović iz Udruge Life Style ukazala je na cilj festivala'', popularizaciju rakije kao domaćeg brenda.

''Uvjeti za proizvodnju rakija u BiH su izvanredni. Činjenica je da naši ljudi rakiju ne cijene kao vrhunsko piće. Rakija, pogotovo od šljive, s Majevice, od tih autohtonih sorti požegače, može da parira svim alkoholnim pićima, i konjacima i škotskim viskijima, kada se uradi kvalitetno, kad se proizvede na način koji je adekvatan i kada 'odleži', odnosno ostari u određenim uvjetima. Naša ideje je da pokažemo da i od voća s Majevice, od autohtonog voća, može da se napravi proizvod svjetskog kvaliteta, dakle vrhunski proizvod'', rekao je Bojan Đuveleković iz destilerije Epoha iz Lopara.

Drugu godinu zaredom na festivalu sudjeluje proizvođač rakije Vlado Stokić iz Brčkog. On kaže kako se kvalitetna voćna rakija može proizvoditi i u okviru malih obiteljskih gazdinstava kojima to nije ključno zanimanje.

''Sudjelovanje na sajmovima, pa i tuzlanskom festivalu, put je ka popularizaciji kvaliteta domaćih voćnih rakija. To je i prilika da se sa stručnjacima i poznatim degustatorima razgovara i o problemima proizvodnje i problemima plasmana, kako bi krajnji rezultat bio veća proizvodnja, bolji kvaliteta i plasman, a zašto ne reći i izvoz'', kazao je Stokić.

Direktor Turističke zajednice Tuzla Edin Jahić kaže da je domaća rakija, prije svih šljivovica, nedovoljno predstavljena, zapravo neopravdano zapostavljena i u turističkoj promociji i sveukupno kao ekonomska prilika.

''Svi gosti koji dođu u Tuzlu, turisti koji dođu kod mene, traže da popiju domaće tuzlansko pivo i domaću rakiju i da to ponesu kao suvenir u dijasporu ili bilo gdje drugo. To treba iskoristiti, a mi do sada nismo dovoljno radili na tome. Upravo su ovakva događanja prilika da to iskoristimo i promoviramo Tuzlu kao i kraj gdje se 'peče dobra rakija''', kaže Jahić.

Ove godine će na festivalu sudjelovati i proizvođači opreme za pravljenje rakije. Svi posjetioci sajma moći će da se uvjere na licu mjesta što su to novi trendovi i na koji način se pravi rakija.  

Festival će biti održan u Hotelu "Tuzla".

Kopirati
Drag cursor here to close