Uvrstili ste ga u prehranu?

Evo zašto baš đumbir

Ako niste veliki ljubitelj đumbira, evo zašto biste trebali razmisliti o tome.
Lifestyle / Hrana | 01. 05. 2020. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Đumbir je od davnina poznat kao korijen koji se koristi u ljekovite svrhe a novija istraživanja samo su potvrdila njegovu učinkovitost i pozitivan utjecaj na niz zdravstvenih problema i sustava u tijelu. Postoji sve više dokaza o tome da bi ga bilo dobro konzumirati redovno, odnosno svakodnevno dodavati u hranu. Ako niste veliki ljubitelj đumbira, evo zašto biste trebali razmisliti o tome.

Đumbir je prijatelj vašeg srca

U istraživanju koje je obuhvatilo 85 ljudi s visokom razinom kolesterola tijekom 45 dana pokazalo je da se redovnom, odnosno svakodnevnom konzumacijom đumbira može utjecati na smanjenje njegove razine. A time i na smanjenje rizika od hipertenzije, moždanog udara i srčanih bolesti.

Prevencija simptoma prehlade

Đumbir sadrži antioksidanse i ima snažnu protuupalnu komponentu. Na to posebno utječe sastojak gingerol. To je bioaktivna tvar koja smanjuje rizik od infekcija.

Dobar je protiv mučnine

Bilo da je riječ o mučninama zbog toga što ste nešto pojeli, tijekom vožnje u automobilu, ili o mučninama tijekom trudnoće - đumbir će ih sigurno smiriti.

Liječi želučane i probavne tegobe

Pomaže kod bilo koje vrste problema sa želucem, od nadimanja do probavnih smetnji. Može biti koristan čak i kod gastroenteritisa, odnosno ublažavanja proljeva.

Može djelovati protiv migrene

Redovna konzumacija đumbira može djelovati protiv upalne tvari u krvnim žilama koja uzrokuje glavobolje. Stručnjaci njegovo djelovanje uspoređuju čak i sa Sumatriptanom, lijekom koji se koristi u liječenju migrena. U nekim se studijama tvrdi da je jednako učinkovit, a - nema nuspojava, prenosi portal StethNews. 

Pomaže topljenje kilograma

Kako ima sposobnost poboljšanja probave i ubrzava metabolizam, đumbir može biti koristan dodatak u programima kojima nastojite dovesti tijelo u top formu. Konzumacija đumbira u soku, smoothieju ili kao dodatak nekoj namirnici, može pridonijeti ublažavanju osjećaja gladi, pa je dobar saveznik u dijetama piše 24sata.hr. 

Kopirati
Drag cursor here to close