Za ljubitelje smoothia

Evo kako detaljno očistiti blender

Ako voliš raditi smoothieje, tvoj blender zasigurno je često korišten. No, koliko je zapravo on čist?
Lifestyle / Hrana | 24. 02. 2021. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čišćenje blendera ipak je malo zahtjevnije od pranja tanjura i lonaca koje koristiš, no važno je da ga odradiš. Dobro i temeljito čišćenje važno je za održavanje svih uređaja te sprječava rast bakterija zbog ostataka hrane koji su ostali u raznim šupljinama.

Prije nego započneš, sve što će ti trebati jest nekoliko osnovnih stvari - blag sapun ili deterdžent za pranje posuđa, spužvica za suđe i po želji soda bikarbona.

Korak po korak: čišćenje blendera

Kako bi tvoj blender u potpunosti bio čist, ono što moraš napraviti jest odvojiti stakleni dio i očistiti oštrice i bazu. Ponekad se tekućine spuste u šupljine i pukotine te tako dopru do baze gdje zatim nastaje daljnji razvoj bakterija.

Ako se odlučiš na korištenje sode bikarbone: za početak pomiješaj sodu bikarbonu s vodom, u omjeru 1:1 te uključi blender na minutu. Uz pomoć nje riješit ćeš se neugodnih mirisa, a ako unutar njega ima ostataka osušene hrane ovaj bi korak mogao olakšati kasnije, temeljito čišćenje. Otopinu zatim isperi i započni s daljnjim, detaljnim čišćenjem blendera.

Isključi blender iz struje: odvoji stakleni dio blendera s bazom od kućišta s motorom. Sa staklenog dijela ukloni poklopac te zatim odvoji samu bazu od staklene posude. Pazi na oštrice te zatim odvoji i brtvu i same oštrice.

Operi stakleni dio: sada kada je cijeli blender rastavljen na komade, staklenku operi toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Temeljito ju isperi i zatim ostavi da se osuši.

Operi ostale, sitnije, dijelove: brtvu, oštrice i podlogu ili bazu pažljivo operi. Pazi na oštre rubove nožića, a nakon što ih opereš temeljito ih isperi i stavi na sušenje.

Očisti kućište motora: Bazu blendera u kojoj se nalazi motor nikada nemoj uroniti u vodu. Naravno, ako do sada već nisi, blender isključi iz struje. Donji dio baze obriši toplom, vlažnom krpom. Također, obrisati možeš i sam kabel, ali prije toga provjeri ima li na sebi oštećenja.

Sastavi blender: nakon čišćenja i nakon što se svi dijelovi osuše, možeš ponovno sastaviti blender. Ako ga često koristiš, možeš ga držati na radnoj površini unutar kuhinje ili na nekom lako dostupnom i zatvorenom drugom mjestu kako bi do njega dolazilo što manje prašine, prenosi The Spruce.

Savjeti za bolje održavanje blendera

Uz sljedeće opće savjete, potraži posebne upute za čišćenje u vlasničkom priručniku koji je došao s blenderom kada si ga kupila.

Mnogi se poklopci blendera rastavljaju na dva dijela. Pogledaj priručnik i provjeri može li i tvoj učiniti isto. Ako da, odvoji ih i temeljito ih očisti.

Staklene i plastične posude za miješanje mogu se prati u perilici posuđa, no ponekad mogu iz nje izaći oštećene. Ručno pranje brži je i sigurniji način da tvoj blender bude čist i da izgleda lijepo, prenosi miss gastro.

Kopirati
Drag cursor here to close