Sok od cikle

Energetska bomba koja jača imunitet i libido

Energetska bomba koja jača imunitet i libido, ali i snižava tlak
Lifestyle / Hrana | 22. 10. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno su nadređeni usporedili Mostar i Pariz, govoreći da bi i Mostarci kao i Parižani trebali nositi maske, ali Cikla je zeljasta biljka iz roda blitvi, čiji korijen izgleda poput lukovice te se već stoljećima konzumira zbog svojih ljekovitih svojstava.

Osim što se cikla najčešće jede na salatu, od nje se može napraviti i ukusan napitak. Sok od cikle bogat je vitaminima i mineralima poput kalcija, kalija, folne kiseline, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, a sadrži i nešto vlakana i mnoštvo antioksidansa.
Zašto piti sok od cikle?

Iako se njegov pomalo zemljani okus neće svima svidjeti, sok od cikle može se miješati s raznim voćem i tako "zamaskirati" kako bi bio ukusniji. Evo koje su njegove dobrobiti i zašto ga je dobro piti.

Snižava krvni tlak

Sok od cikle može vam pomoći sniziti krvni tlak. Neka istraživanja su pokazala da su ljudi, koji su pili 250 mililitara soka od cikle na dan, imali niži i sistolički, ali i dijastolički tlak. Smatra se da su uzrok takvog djelovanja upravo nitrati, spojevi koji se u krvi pretvaraju u dušikov oksid i pomažu u širenju i opuštanju krvnih žila.

Regulira šećer u krvi

Dijabetes uzrokuje oštećenja malih i velikih krvnih žila, što dovodi do komplikacija s očima, srcem, bubrezima i mnogim drugim dijelovima organizma. Rješenje je upravo sok od cikle jer je ova biljka bogata fitokemikalijama za koje se pokazalo da reguliraju glukozu i smanjuju rezistenciju na inzulin.

Poboljšava imunitet

Slobodni radikali svakodnevno utječu na naše tijelo i zdravlje, radeći nas podložnijima bolestima, ubrzavaju starenje, kako iznutra, tako i izvana. Njegovi neprijatelji, a naši prijatelji, su antioksidansi kojima sok od cikle obiluje te se tako bori i protiv navale bakterija i virusa pa ga je dobro konzumirati upravo u doba prehlada i gripa.

Daje energiju, a ne deblja

Svježi sok od cikle od 100 ml sadrži samo 39 kalorija, što ga čini izvrsnim napitkom za reguliranje tjelesne težine. Naravno, to ne znači da biste trebali piti samo njega kroz dan, već ga uvrstiti u prehranu kao svojevrsnu energetsku bombu koja će vas napuniti vitaminima i dati vam potrebnu energiju, pogotovo prije i nakon tjelesne aktivnosti.

Pomaže kod anemije

Cikla je odličan izvor željeza pa se koristi kao pomoć kod anemije, odnosno slabokrvnosti. Anemija je bolest kod koje u krvi nema dovoljno hemoglobina, a najčešći razlog tome je nedostatak željeza. Osim što opskrbljuje organizam željezom, sok od cikle jača jetru, najvažniji filter našeg organizma.

Ublažava bolove tijekom menstruacije

Kako žene mjesečnim krvarenjem gube i željezo, mogu ga nadomjestiti sokom od cikle. Također, on će pomoći kod napuhnutosti uslijed menstruacije, zadržavanja vode i grčeva. Osim toga, mnoge žene tijekom menstruacije osjećaju pad energije koju mnogu nadoknaditi sokom od cikle.

Povećava libido

Cikla sadrži mineral bor koji povećava proizvodnju spolnih hormona, kako u žena, tako i u muškaraca te posljedično pojačava libido. Dakle, u zadnje vrijeme osjetite pad želje za seksom, svakog dana popijte jednu čašu soka od cikle i vidite što će se dogoditi!

Kako napraviti sok od cikle?

Sok od cikle vrlo je jednostavno napraviti. Kod kupnje cikle birajte samo čvrst, gladak korijen i pripazite da je najsvježiji mogući. Sok uvijek konzumirajte svjež, a ako ga pripremate za kasnije, popijte ga unutar maksimalno dva dana.

Prva varijanta:

Korijen dobro operite i izribajte četkom kako biste maknuli eventualnu zemlju. Ogulite ga i izribajte što sitnije te pustite da odstoji nekoliko sati. Procijedite ga kroz gazu ili lanenu

Druga varijanta:

Očistite i ogulite jednu ili dvije cikle te ih nasjeckajte što sitnije. Dodajte ciklu u blender s 1/4 šalice vode te izmiksajte do željene konzistencije. Procijedite sok kroz gazu kako bi uklonili komadiće.
Cikla u smoothieju

Ciklu možete pomiješati i s drugim voćem poput banana, trešanja, jabuka... Imamo odličan recept za početak dana:

Sastojci:

· pola banane

· 1 mala svježa cikla

· 1 šaka trešanja

· 1 šaka malina

· 1 mala mrkva

· sok od pola limuna

· 2 dcl hladne vode

Priprema:

Ciklu i mrkvu ogulite i narežite na manje komade, a trešnjama izvadite koštice. Sve sastojke potom sjedinite u blenderu te dodajte još malo vode ako je smoothie pregust.

Dobar tek i nemojte se šokirati ako primijetite da vam je urin odjednom crven!

Kopirati
Drag cursor here to close