Recept

Dvostruki čokoladni užitak

Nemoj previše razmišljati, nego kreni sa spravljanjem ove čokoladne rapsodije!
Lifestyle / Hrana | 15. 05. 2021. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Dvostruki čokoladni užitak

Za ovaj kolač trebat će ti nešto malo više vremena i trud. Međutim, nakon pečenja bit ćeš nagrađena opojnim čokoladnim užitkom, piše missgastro. Stoga nemoj previše razmišljati, nego kreni sa spravljanjem ove čokoladne rapsodije! 

Sastojci za tijesto:

100 grama maslaca

2 žlice kakaa u prahu

 175 grama šećera

 125 grama brašna

 ½ žličice sode bikarbone

 1 prstohvat soli

1 jaje

75 grama kiselog vrhnja

Za mousse od čokolade

 125 grama čokolade za kuhanje

 1 jaje

 200 grama vrhnja za šlag

Glazura

 50 grama maslaca

2 žlice kakaa u prahu

30 mililitara mlijeka

100 grama šećera u prahu

Priprema

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (i uključi venitlirajuću opciju) na 180 stupnjeva. Za tijesto zakuhaj u loncu uz stalno miješanje maslac, kakao u prahu i 100 ml vode.  Pomiješaj šećer, brašno, sodu bikarbonu i sol u posudi. U mješavinu od brašna umiješaj jaje, kiselo vrhnje i toplu kakao masu. Izlij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (promjera 18 cm). Peci u zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki 25-30 minuta.  

Izvadi kolač iz pećnice i ostavi da se ohladi u kalupu na rešetki. Za čokoladni mousse nasjeckaj čokoladu te ostavi da se otopi u metalnoj posudi u kupelji s vrućom vodom. Razmuti pjenjačom jaje i 1 žlicu vode u okrugloj metalnoj posudi. Stavi metalnu posudu u kipuću vodenu kupelj i odmah snažno tuci jaje pjenjačom oko 20-30 sekundi. Izvadi posudu iz vodene kupelji i umiješaj tekuću čokoladu. Ostavi da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu. Zatim stuci šlag te umiješaj. Izvadi kolač iz kalupa pa prereži jednom vodoravno oštrim nožem.

Vrati donji biskvit natrag u kalup. Po tome raspodijeli nadjev od čokoladnog moussea i ostavi da se hladi 15 minuta. Stavi gornji biskvit na to tako da je odrezana površina okrenuta prema dolje i lagano je pritisni. Stavi tortu u hladnjak na najmanje 5 sati, ili najbolje preko noći. Za glazuru zakuhaj uz miješanje maslac, kakao, mlijeko i šećer u prahu. Neka se potom ohladi na sobnu temperaturu. Izvadi čokoladnu tortu iz kalupa i stavi na tanjur za torte. Prelij tortu glazurom, izreži na komade i posluži. Savjet: uz ovaj kolač izvrsno se slaže šlag.

Kopirati
Drag cursor here to close