Piletina i povrće

Donosimo recept za jednostavni ručak koji ćete obožavati

Zahvaljujući dobrim sastojcima, jednostavnoj pripremi i odličnom okusu ovo je recept koji se svakako isplati isprobati.
Lifestyle / Hrana | 31. 05. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piletina i povrće – može li jednostavnije? Mnogima omiljena kombinacija u ovom receptu dolazi s dodatkom svježeg limunovog soka i osvježavajuće mente, a priprema se u samo jednoj tavici.

Pečena na podlozi od poriluka, mrkve i hrskavih kockica kruha koji upijaju sočne sokove mesa, ovaj obrok koji se priprema u samo jednoj tavici odličan je za posebne prigode.

Ukusan i bogat okusima odličan je izbor za obiteljske objede kada želite ukućanima pripremiti divan obrok koji ne zahtijeva predugu pripremu i ne ostavlja kuhinju zatrpanu posuđem.

Potrebni sastojci:

  • 3 polovice pilećih prsa s kožom i kostima (oko jednog kilograma), sobne temperature,
  • Sol i svježe mljeveni papar,
  • 30 g maslaca,
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3 srednja poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, izrezani na kolutiće debljine od 2,5 cm, a zatim temeljito oprani i ocijeđeni,
  • 5 srednjih mrkvi, oguljenih i narezanih na kolutiće debljine od 2,5 do 3 cm,
  • 2 šalice narezanih kockica kruha (šalica od 240ml),
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana,
  • 1 žličica naribane korice limuna, plus 3 žlice svježeg soka,
  • 1/4 šalice lišća svježe metvice, narezanog, plus još za posluživanje.

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Piletinu lagano tapkajte kuhinjskim papirom kako bi bila skroz suha, a zatim je začinite solju i paprom, prenodsi tportal.hr.

2. Na srednje jaku vatru stavite veliku tavicu koja podnosi i pečenje u pećnici (po mogućnosti onu od lijevanog željeza).

U tavicu dodajte maslac i jednu žlicu ulja. Kad se maslac otopi i pjena smanji, dodajte piletinu s kožom okrenutom prema dolje.

3. Lagano pecite dok se koža ne počne odvajat od mesa i dok se ne stvori zlatno-smeđa kora, oko 5 minuta. Meso zatim prebacite na tanjur, s kožom okrenutom prema gore.

4. U tavicu dodajte poriluk, mrkvu, kockice kruha, češnjak, koricu limuna i preostale 2 žlice ulja te sve promiješajte da se sjedini. Začinite solju i paprom. Vratite piletinu u tavicu tako da je stavite na povrće s kožom prema gore.

5. Tavicu stavite u pećnicu i pecite narednih 25 do 30 minuta sve dok termometar umetnut u najdeblji dio pilećih prsa ne izmjeri 70 stupnjeva. Stavite piletinu na tavicu i lagano ju pokrijte da se ne ohladi.

6. Umiješajte mentu u tavu i vratite u pećnicu. Pecite dok povrće ne omekša i ne poprimi zlatnu boju, a kruh postane mekan, 10 do 12 minuta.

7. Umiješajte 1,5 žlicu limunovog soka i pospite s još listova metvice. Preostalu 1,5 žlicu limunovog soka prelijte preko piletine. Nakon toga narežite piletinu i poslužite s povrćem.

Kopirati
Drag cursor here to close