Prvo poboljšajte prehranu

Dodaci prehrani mogu biti i štetni

Prije nego posegnete za dodacima prehrani, pokušajte poboljšati prehranu
Lifestyle / Hrana | 27. 11. 2020. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodaci prehrani najčešće podrazumijevaju širok spektar vitamina i minerala, ali oni mogu biti i neke druge tvari poput esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, ekstrakata biljaka, vlakna, mikroorganizama i drugo.

Prema Pravilniku o dodacima prehrani, NN 46/2011 definicija dodataka prehrana glasi: „Dodaci prehrani su pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja."

Dodaci prehrani nam mogu pomoći da unesemo sve potrebne hranjive tvari ako naša prehrana nije dovoljno raznovrsna. No, dodaci prehrana nisu i ne smiju biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Najprije bismo prehranom trebali pokušati zadovoljiti sve naše potrebe, a tek onda posezati za dodacima. Prije nego posegnete za dodacima prehrani, pokušajte poboljšati prehranu, rekla je za Ordinacija.hr Andrea Bilandžija, nutricionistica.

Hranjive tvari su najmoćnije kada dolaze iz hrane, jer tada dolaze u pratnji mnogih drugih korisnih hranjivih tvari, poput karotenoida, flavonoida, minerala i antioksidansa kojih nema u većini dodataka.

Evo nekoliko najpoznatijih interakcija između određenih hranjivih tvari:

  • Vitamin B12 i folati rade zajedno kako bi podržali neke od najvažnijih procesa stanične diobe i replikacije. Oni također zajedno metaboliziraju homocistein. Folna kiselina, odnosno njeno dodatno uzimanje, može maskirati nedostatak vitamina B12.
  •  Vitamini topljivi u mastima (A, D, E i K) vjerojatno će se bolje apsorbirati ako se uzimaju s obrokom koji sadrži masti. Međutim, dokazi sugeriraju da umjerene do velike doze vitamina topivih u mastima smanjuju apsorpciju ostalih vitamina topivih u mastima - za oko 10 do 50% zbog konkurencije. Čini se da apsorpciju vitamina K posebno smanjuju drugi vitamini topljivi u mastima, dok na apsorpciju vitamina A najmanje utječe i on se zapravo može bolje apsorbirati ako se uzima s vitaminom E. Čini se da uzimanje vitamina D, E ili K nekoliko sati prije ili nakon drugih vitamina topivih u mastima povećava njihovu apsorpciju.
  • Kada se uzimaju istovremeno, vitamin C povećava apsorpciju željeza.
  • Istraživanja pokazuju da nedostatak željeza može dodatno pogoršati simptome nedostatka joda.
  • Dodaci prehrani s kalijem, u obliku kalij klorida, mogu smanjiti apsorpciju vitamina B12. S druge strane, liječenje megaloblastične anemije s vitaminom B12 može rezultirati hipokalemijom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close