Sarajevo

Djeca u vrtićima ostala bez voća zbog kašnjenja tendera

“Mislim da je voće jako bitno za svako dijete. Svoju djecu dajemo na povjerenje na osam sati i očekujemo da ti obroci budu u skladu sa zdravim odgojem”, naglašava Dina G., majka djevojčice.
Lifestyle / Hrana | 08. 02. 2019. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka siječnja 2019. godine djeca u sarajevskim vrtićima nemaju redovnu voćnu užinu zbog problema s tenderskom procedurom, potvrđeno je iz Javne ustanove “Djeca Sarajeva” za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Majka jednoipogodišnje djevojčice iz vrtića “Kekec” kaže za BIRN BiH kako je iznenađena “da može nastati problem oko nabavke voća” i da od Javne ustanove (JU) “Djeca Sarajeva”, koja upravlja vrtićima, očekuje da njeguje “ispravne, zdrave politike”.

“Mislim da je voće jako bitno za svako dijete. Svoju djecu dajemo na povjerenje na osam sati i očekujemo da ti obroci budu u skladu sa zdravim odgojem”, naglašava Dina G., majka djevojčice.

Ona kaže da je od ostalih roditelja saznala da ni njihova djeca nisu dobijala voće. U posljednjih nekoliko dana voće je ponovo servirano djeci.

“Za jedan dan vam mogu 100 posto potvrditi da su imali voće. Bila je banana. Ne znam na koji način su nabavljali. Bitno mi je da su nabavili, da su konačno dobili”, napominje Dina.

Iz JU-a “Djeca Sarajeva” su za BIRN BiH potvrdili da se voćna užina nije posluživala od početka siječnja 2019. godine. Djeci je umjesto voća, kažu u ovoj ustanovi, osigurana zamjena – četvrti obrok, odnosno voćni jogurti, keks i voćni pudinzi.

“Na ovaj način smo pokušali premostiti taj period, u nadi da će se poteškoće oko nabavke hrane ubrzo riješiti”, ističu iz JU-a “Djeca Sarajeva”.

Meša Selimović, predsjednik Vijeća roditelja sarajevskih vrtića, kaže da je od uprave vrtića saznao da će se, dok se ne riješi problem oko tenderske procedure, djeci davati zamjenski proizvodi koji u sebi sadrže voće ili će se, tamo gdje bude mogućnosti, na osnovu donacija fizičkih i pravnih osoba omogućiti da dobiju voćni obrok.

“Djeci je stvarno bitan taj voćni obrok i mislim da ništa ne može to nadomjestiti”, kaže Selimović.

Tender za nabavku hrane i pića vrijedan više od pola milijuna maraka pokrenut je 10. listopada 2018. godine, ali dijelovi odnosno LOT-ovi ovog tendera do danas nisu završeni. Iz uprave vrtića kažu za BIRN BiH kako su i ranijih godina tendere pokretali u listopadu i završavali ih na vrijeme, odnosno prije početka naredne godine.

Podaci službenog portala javnih nabavki pokazuju nešto drugačije podatke.

Tender za 2018. godinu završen je na vrijeme u najvećem dijelu, ali je LOT za pekarske proizvode, nakon žalbenog postupka i odluke Ureda za razmatranje žalbi suprotne odluci JU-a “Djeca Sarajeva”, potpisan tek u travnju 2018., a dio nabavke zamrznutog programa je poništen u siječnju 2018. godine.

Tender vrijedan gotovo milijuna maraka iz osam dijelova za 2016. pokrenut je tek 29. listopada 2015. godine. Najveći dio tendera završen je u drugoj polovini siječnja, a jedan dio tek u veljači 2016. godine.

Ustanova “Djeca Sarajeva” je za probleme ove godine okrivila firme koje su konkurirale na tender.

“Ove godine su ponuđači odlučili svoje narušene međusobne poslovne odnose rješavati preko nas – napominjemo da se radi o ponuđačima koji se svake godine prijavljuju na taj tender – i na taj način su blokirali proces nabavke hrane za našu ustanovu, što je za rezultat imalo obustavu posluživanja četvrtog obroka u našim vrtićima”, navode iz ove ustanove.

Nakon što je za najpovoljnijeg izvođača za nabavku voća izabrana firma “Vinojug”, žalbu je uložilo Trgovačko poduzeće na veliko i malo Distributivni centar (TPDC) Sarajevo.

Amira Gadžo, zamjenica direktora firme “Vinojug”, kaže da je ova firma izabrana na nekim LOT-ovima, ali da je u međuvremenu uložena žalba te da se očekuje konačno rješenje Ureda za razmatranje žalbi.

“Mi još ništa ne znamo vezano za tender”, naglašava Gadžo za BIRN BiH. 

Video: Djeca u sarajevskim vrtićima nemaju voće zbog kašnjenja tendera

 

Kopirati
Drag cursor here to close