Hrana kao lijek

Devet činjenica koje biste trebali znati o maslinovom ulju

Lifestyle / Hrana | 11. 09. 2017. u 16:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo što nas asocira na mediteransku prehranu su masline i maslinovo ulje. Gotovo je nemoguće nabrojiti sve zdravstvene dobrobiti ove dvije namirnice, ali one su nezaobilazne u prehrani, ali i u njezi kože, piše Ordinacija.hr.

Ulje ovisi o sorti masline, a čimbenici koji utječu su: veličina masline, odnos mesa ploda i koštice, količina ulja, zrelost, temperatura prerade (što je ona niža, maslinovo ulje je bogatije mirisom i okusom). Evo što još morate znati o maslinovu ulju:

1.  Maslinovo ulje svrstava se u poželjan izvor masnoća u svakodnevnoj prehrani.

2. Energetska vrijednost  grama maslina iznosi  kcal (od toga sadrži 10,7 posto masti i 6,3 posto ugljikohidrata, dok proteina u neznačajnim količinama).

3. Energetska vrijednost maslinova ulja slična je kao i kod drugih ulja - 9 kcal po gramu, no zbog gorkastijeg okusa, manje ga konzumiramo.

4. Zbog velikog udjela oleinske kiseline - od 55 do 83 posto - lako je probavljivo. Meso masline sadrži čak 30 posto ulja.

5. Čak 90 posto uzgojenih maslina preradi se u maslinovo ulje, a postoji više od 2000 poznatih vrsta maslina.

6. Kada se kaže da je maslinovo ulje čuvar zdravlja, misli se na ekstradjevičansko koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina.

7. Znanstveno je dokazano da jedna žlica natašte kvalitetnoga maslinova ulja sadrži koncentraciju oleokantala koji ima protuupalno djelovanje slično ibuprofenu.

8. Kao i maslinovo ulje, list masline koristio se kao svelijek, pogotovo za probavni sustav, no brzo je pao u zaborav zbog gorkog okusa.

9. Sam ekstrakt lista masline ima i povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda, što govori u prilog tome da pomaže obnovu tkiva nakon samih infekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close