Odličan recept

Čokoladni tiramisu, kolač koji svi volite

Najbolje ga je napraviti još danas
Lifestyle / Hrana | 20. 09. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Instagram profilu Marko bakes objavljene su fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea. Najbolje ga je napraviti još danas.

Sastojci:

 4 jaja

120 g šećera

500 g mascarponea

1 žličica ekstrakta vanilije

200-300 g piškota

350 ml jake kave

3 žlice pripravka za kakao napitak

300 g tamne čokolade

400 g slatkog vrhnja

Kakao u prahu

Sol

1 žličica limuna

Rum, po želji

Priprema:

Do vrenja zagrij 150 ml slatkog vrhnja i prelij ga preko tamne čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok ne dobiješ glatki ganache. Ostavi sa strane da se ohladi.

Razdvoji žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodaj 20 g šećera i izmiksaj u čvrst snijeg. Izmiksaj žumanjke s preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodaj žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurala“ od bakterija. 

U žumanjke dodaj mascarpone pa dobro izmiksaj. Potom lagano umiješaj i bjelanjke.  Pomiješaj kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodaj i žličicu ruma. Umoči piškote pa ih posloži po dnu posude. Piškote prelij polovicom pripremljenog ganachea pa prekrij polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovi postupak još jednom.

Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksaj preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasi tiramisu i pospi ga kakaom., piše missgastro.

Kopirati
Drag cursor here to close