Svi ju volimo!

Čokolada može stvoriti ovisnost, ali ima i zdravstvene prednosti

Nutricionisti predlažu da se ipak obrati pažnja na unos crne čokolade. To bi značilo da ne bi trebalo jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.
Lifestyle / Hrana | 26. 02. 2020. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god mislili da imamo kontrolu kada je konzumiranje čokolade u pitanju, često se ispostavi da smo bili u zabludi. Zbog čega je tako teško odoljeti joj i koliko je čokolada zapravo zdrava?

Mlječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za kockicom više, piše NBC News.

Samokontrola

Što je hrana više prerađena, više stvara ovisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji prave čokoladu znaju šta joj daje neodoljiv ukus, pa tako mlječna čokolada ima mnogo više šećera nego bilo koja namirnica koja prirodno sadrži šećer. Zato ne čudi da čokolada izaziva veću zavisnost od ostalih proizvoda.

Crna čokolada nije toliko popularna, jer ne sadrži šećer i mlijeko. Mlječna čokolada stimulira receptore ukusa, koji potiču proizvodnju dopamina, koji se još naziva i hormon sreće, pa joj se zbog tog osjećaja stalno vraćamo.

Ovdje ne pomaže ni dobra samokontrola, jer na bliski susret sa čokoladom mozak odmah reagira u želji za dozom dopamina i šalje signal da je ona dobra za vas.

Konzumiranje čokolade pojačava vjerojatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da čine u zdravoj mjeri i da će uvijek očekivati poticaj u obliku čokolade.

Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba. Isti slučaj je i sa bijelom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaa.

Kako iskoristiti čokoladu za poboljšanje zdravlja

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, jer je puna dobrih hranljivih materija. Kakao koji se koristi za pravljenje čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih jedinjenja koja se zovu polifenoli, a prah od kakaoa u sebi sadrži 50 miligrama polifenola po gramu.

Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliki postotak kakaa sadrži, što je postotak veći, to je bolje.

Sadrži antioksidanse

U crnoj čokoladi nalazi se veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima sposobnost da uništava slobodne radikale.

Ima protuupalna svojstva

Ova čokolada ima protuupalno djelovanje, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, jedinjenja koje se nalazi u mnogim proizvodima i djeluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim time smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

Ima pozitivan uticaj na učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu da poboljšaju pamćenje i učenje.

Podiže razinu raspoloženja

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada podiže raspoloženje. Uzrok tome su najvjerojatnije njen ukus i psihoaktivna jedinjenja koje sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna

Iako je dobra za zdravlje u određenoj mjeri, crna čokolada ne može da se uporedi sa povrćem i voćem, osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti predlažu da se ipak obrati pažnja na unos crne čokolade. To bi značilo da ne bi trebalo jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close