Centar za životnu sredinu

Jedemo li genetski modificiranu hranu?

Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu
Lifestyle / Hrana | 15. 03. 2019. u 16:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za životnu sredinu organizirao je danas, povodom 15. ožujka, Svjetskog dana prava potrošača, interaktivnu akciju u centru Banja Luke s ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na policama.

''Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine građani nemaju informaciju ulažu li svoj novac za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje'', izjavila je koordinatorica Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu Ivana Kulić.

Nemoguće je, kaže, na domaćem tržištu pronaći proizvod koji je obilježen kao GMO.

''Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku 'NON GMO', smatramo da se pravo rješenje nalazi u tome da proizvođači koji koriste GMO treba to i da naglase'', istaknula je Ivana Kulić.

Na današnjoj akciji mogao se vidjeti jednostavan prikaz krave i svinje koje su najčešća stoka za uzgoj na našem području. Kroz improviziranu lupu građani su gledali u njihov bar kod.

''Prethodnih mjeseci svjedočili smo planiranim izmjenama zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane. Upravo gore navedene dvije vrste bi bile hranjene istom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine da ustanove je li konačni proizvod GMO'', navodi se u priopćenju Centra za životnu sredinu.

Na Svjetski dan prava potrošača, ukazuju i na prava svih da znaju kakvu hranu kupuju i jedu.

U zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, smatraju da se mali organski proizvođači trebaju podržavati i da tu leži budućnost zadovoljavanja naših potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close