Na francuski način

"Carbonara" bez mesa

Vrhnje za kuhanje se ne koristi, baš kao ni brokula, grašak ili poriluk koji se pak dodaju u raznim varijacijama inspiriranima kultnim talijanskim jelom.
Lifestyle / Hrana | 18. 05. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Originalna talijanska carbonara mora sadržavati guancialu, sušeni svinjski obraz koji ima intenzivniju aromu i mekšu teksturu od slanine. Vrhnje za kuhanje se ne koristi, baš kao ni brokula, grašak ili poriluk koji se pak dodaju u raznim varijacijama inspiriranima kultnim talijanskim jelom.

A kako bi izgledala carbonara nadahnuta francuskom kuhinjom? Za početak, sadržavala bi luka – i to dosta, jer nakon što se istopi na maslacu za sobom ostavlja finu, blagu aromu koju će dodatno produbiti pokoja kap konjaka. Umjesto klasičnih špageta, odlična zamjena su debeljuškasti bucatini koji imaju rupicu kroz koju će upiti umak. Ne treba zaboraviti niti na koju žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina jer je ključna u pripremi umaka kojem pruža okus i gustoću, piše Punkufer.

Sastojci za francusku "carbonaru":

2 žlice maslaca
2 glavice luka
1 grančica timijana
1 žličica šećera
1 žličica soli
1/2 šalice konjaka
340 g tjestenine
3 žumanjka
3/4 šalice ribanog parmezana + za posluživanje
1/4 žličice crnog papra
1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine

Priprema:

1. U veliki lonac ulijte puno vode i dobro posolite pa stavite da se grije. U veliku tavu stavite maslac. Kad se otopi dodajte sjeckani luk, šećer i 1/2 žličice soli. Pržite 4-5 minuta dok luk ne počne omekšavati pa smanjite vatru. Nastavite pržiti dok luk ne omekša i posmeđi (20-25 minuta), miješajući svakih 4-5 minuta.

2. U posebnoj zdjelici umutite žumanjke, naribani parmezan, crni papar i 1/2 žličice soli. Stavite na stranu.

3. Kad se luk karamelizira dodajte majčinu dušicu. Kuhajte 1-2 minute. Dodajte konjak i pojačajte vatru. Pirjajte dok se konjak ne reducira na polovicu. Isključite vatru i ostavite sa strane.

4. Stavite kuhati tjesteninu i kad gotovo bude al dente vadite je hvataljkama na luk i pojačajte vatru. Začinite solju i paprom i promiješajte.

5. Polako umutite 1/2 šalice vode od tjestenine u smjesu od žumanjaka i parmezana. Tjesteninu maknite s vatre i dodajte joj smjesu s jajima miješajući. Maknite s vatre i začinite solju i paprom po ukusu. Ukrasite timijanom i parmezanom.

Kopirati
Drag cursor here to close