Kako ga pripremiti

Čaj od maslinova lišća: Znate li zašto ga piti?

Čaj od maslinova lišća možete piti i hladan. Spremite ga u hladnjak i uživajte iduća dva dana u osvježavajućem napitku.
Lifestyle / Hrana | 27. 01. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čaj od lista masline najstariji je napitak koji se koristio za liječenje brojnih poteškoća, navodi se u priručniku Najbolje od dijetetike.

Čaj od maslinova lišća ima jedinstven okus, a uvelike se razlikuje od ostalih čajeva. Možemo ga usporediti s vrlo laganim ili slabim zelenim čajem, ali s dosta izraženim okusom.
Kako napraviti čaj od maslinovog lišća?

Recept za pripremu čaja donosimo iz priručnika Najbolje od dijetetike:

Prokuhajte željenu količinu vode i pustite da se malo ohladi prije nego što prelijete lišće kako ne bi izgorjelo. To pomaže pri razvijanju okusa i očuvanju fitokemikalija. Vodom preliveno lišće ostavite od tri do pet minuta u poklopljenoj posudi, pa procijedite.

Čaj od maslinova lišća možete piti i hladan. Spremite ga u hladnjak i uživajte iduća dva dana u osvježavajućem napitku.

Kod pripreme čaja važno je da koristite lišće dobre kvalitete koje nije treirano pesticidima.

Uberite zdrave listove bez mrlja i to sredinom jutra, kada se osuši sva rosa. Listove osušite u pećnici na 65 stupnjeva. Za jednu šalicu čaja potrebna je jedna čajna žličica listova.

Recept za dugo kuhani čaj

Sastojci:

  •  250 g osušenih maslinovih listova (koristite samo vrste olea europaea)
  •  4 litre vode

Priprema:

  •  Osušene listove stavite u veliki lonav i prelijte s vodom. Ostavite lišće da se kuha na niskoj temperaturi. Nakon 6 sati provjerite temperaturu kuhinjskim termometrom.
  •  Kada temperatura padne između 80 i 85 stupnjeva, malo otklopite posudu kako bi nešto topline isteklo van. Ovaj postupak bi trebao stabilizirati temperaturu sljedećih pet sati.
  • U 11. satu kuhanja, dodajte vodu kako biste nadomjestili onu izgubljenu isparivanjem. Lonac poklopite i ostavite tako još sat vremena. Ukupno vrijeme pripreme čaja je 12 sati.
  • Pripremljeni čaj potom ostavite da se hladi od dva do četiri sata, zatim procijedite i čuvajte u staklenim bocama u hladnjaku do dva tjedna.
  • Primijetite li pojavu plijesni, čaj bacite. U polovici šalice ovako pripremljenog čaja nalazi se 213 mg oleuropeina (ekstrakt lista masline).


Istraživanja pokazuju kako ekstrakt lista masline može značajno smanjiti sistolički i dijastolički tlak, a polifenoli iz lista masline značajno poboljšavaju osjetljivost na inzulin.

Kopirati
Drag cursor here to close