Ideja za ručak

Biste li probali pečeni sushi

Ovisno o ukusu i željama u pečeni sushi možete staviti kao i u onaj pravi sve od tune, lososa i rakova do drugih morskih plodova.
Lifestyle / Hrana | 10. 02. 2021. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je sa sigurnošću reći tko je napravio prvi pečeni sushi, no riječ je o trendu koji je rođen prošle godine u prvim danima karantene zbog pandemije koronavirusa. Svi sastojci koji se inače mogu naći u sushiju prebačeni su u vatrostalnu posudu i zapečeni prije posluživanja.

I dok je za neke pojedince pečeni sushi zgodan gastronomski eksperiment, drugi ga smatraju uvredom za japansku kulturu. Treba znati da pečeni sushi nema mnogo veze s klasičnim jelom. No unatoč tome, raste njegova popularnost na društvenim mrežama.

Ovisno o ukusu i željama u pečeni sushi možete staviti kao i u onaj pravi sve od tune, lososa i rakova do drugih morskih plodova. Možete napraviti i verziju s pečenim mesom, kao i one veganske verzije s mangom, avokadom, pečenim komadićima češnjaka i slično.

Najzabavniji dio pripreme pečenog sushija jest da vam nije potreban recept. Ljubitelji ovog trenda kažu da u njega možete staviti što god poželite, ali da tijekom pripreme pazite koje okuse sljubljujete u jednu zdjelu.

U nastavku pročitajte ideju za jednu morsku varijantu koja je vrlo popularna na društvenim mrežama, piše Punkufer.

Sastojci za pečeni sushi:

400 grama sushi riže
400 grama surimi štapića
200 grama majoneze
3 mlada luka
4 žlice masago kavijara
1 žlica sezamovog ulja
1-2 žlice ljutog umaka po želji
furikake začin po želji

Priprema:

1. Skuhajte rižu za sushi prema uputama na pakiranju. Na kraju kuhanja dodajte jednu žlicu sezamovog ulja i dobro promiješajte te odložite sa strane.

2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte nasjeckane surimi štapiće s nasjeckanim mladim lukom i majonezom – po mogućnosti japanskim Kewpieom. Začinite s ljutim umakom i s tri žlice masago kavijara.

3. Na dno vatrostalne posude utisnite kuhanu rižu, preko nje posipajte nešto furikake začina, pa stavite surimi smjesu. Preko vrha dodajte još furikake začinske mješavine, jednu žlicu kavijara i nešto majoneze stavljene u tankom sloju.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju.

5. Pustite da se smjesa ohladi desetak minuta, pa je narežite na manje kocke.

6. Poslužite pečeni sushi na listiću alge s komadićem svježeg krastavca i/ili avokada. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close