Ured za veterinarstvo

BiH se diže zbog afričke kuge svinja

Ured je uključen u regionalni projekt Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN...
Lifestyle / Hrana | 16. 08. 2019. u 09:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH obavijestilo je Upravu za neizravno oporezivanje i Graničnu policiju BiH o potrebi za pojačanim kontrolama s ciljem sprječavanja unošenja afričke kuge svinja u BiH donošenjem mesa i proizvoda od mesa iz zaraženih zemalja, rečeno je Srni iz Ureda za veterinarstvo.

Povećan rizik

Pored uvođenja privremene zabrane uvoza domaćih i divljih svinja, te njihovih proizvoda iz Srbije, Ured za veterinarstvo je poduzeo niz preventivnih mjera kako bi bilo spriječeno unošenje ove bolesti u zemlju.

Iz Ureda navode da se prilikom izdavanja Rješenja o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih smetnji za uvoz vrši kontrola zahtjeva koji se izdaju samo za pošiljke koje potiču iz slobodnih područja, te da se vrši njihova kontrola prilikom uvoza.

''Ured obavještava nadležne organe entiteta i Brčko distrikta BiH o situaciji u Europi i regiji. Preko navedenih nadležnih organa zatraženo je obavještavanje svih veterinarskih organizacija, laboratorija, vlasnika farmi svinja i korisnika lovišta o povećanom riziku za pojavu bolesti u BiH i poduzimanju preventivnih i mjera biosigurnosti s ciljem njezinog ranog otkrivanja'', ističu iz Ureda.

BiH kao promatrač

Ured je uključen u regionalni projekt Pripravnost za afričku kugu svinja na Balkanu Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, kroz koji će biti održane radionice i pripremiti edukativni materijal za nadležna tijela odgovorna za veterinarstvo, šumarstvo i lovstvo, te za veterinare, veterinarske inspektore, farmere i lovce.

U sklopu navedenog projekta održane su radionice za nadležne organe u tijekom lipnja, kao i za uzgajivače svinja.

''Apeliramo na sve farmere da pojačaju biosigurnosne mjere na farmama svinja, kao i na lovačka udruženja da obrate pažnju i obvezno prijave sumnju na pojavu bolesti'', ističu iz Ureda za veterinarstvo.

Iz ove institucije navode da sudjeluju kao promatrač i u radu Stalne grupe stručnjaka za afričku kugu svinja u Europi u okviru Globalnog okvira za kontrolu naročito opasnih zaraznih bolesti životinja za Europu, te da prate utvrđene preporuke koje prosljeđuje relevantnim nadležnim organima.

Zabranjen uvoz

''Ured će nastaviti pratiti situaciju po pitanju pojave i širenja ove bolesti te u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH donijeti potrebne odluke o daljim koracima neophodnim za sprječavanje unošenja i rano otkrivanje bolesti'', ističu iz Ureda.

Ured za veterinarstvo je u ponedjeljak, 12. kolovoza, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji usvojilo Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u BiH.

Ovim uputstvom se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, kao i proizvoda koji nisu bili obrađeni tako da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Kopirati
Drag cursor here to close