BiH ima više od 170 propisa o hrani, je li to dovoljno da jedemo zdravo?
U skladu s rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 7. lipnja širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane.

BiH ima više od 170 propisa o hrani, je li to dovoljno da jedemo zdravo?

Lifestyle / Hrana | 07. 06. 2020. u 18:09 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 7. lipnja širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane.

Na taj način želi se usmjeriti pozornost javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i gospodarstvo. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima podrijetlom iz hrane te dati doprinos sigurnoj opskrbi hranom, zdravlju ljudi, gospodarskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.

Pristup dovoljnim količinama sigurne i nutritivne hrane ključ je za očuvanje života i promociju zdravlja, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

Primarna odgovornost za sigurnost hrane pripada subjektima u poslovanju s hranom koji u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava propisanim zahtjevima. U skladu s porukom Svjetskog dana sigurnosti hrane, odgovornost za sigurnost hrane, pored subjekata u poslovanju s hranom, dijele i vlade, međunarodne organizacije, udruženja proizvođača i potrošača, akademske i istraživačke institucije i privatni sektor.

Potrebna je suradnja na mnogo razina, uključujući međusektorsku i međunarodnu saradnju.

Usklađivanje propisa o hrani s pravnom stečevinom EU predstavlja jednu od ključnih aktivnosti Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Na prijedlog Agencije, u suradnji s nadležnim organima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je više od 170 propisa o hrani te je na taj način ova oblast u značajnoj mjeri usklađena sa zakonodavstvom EU, podsjećaju iz te agencije.

Razvijeni su i zajednički se provode specijalizirani programi kontrole hrane poput Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla. Pored toga, uspostavljeni su mehanizmi za povlačenje i opoziv zdravstveno neispravne hrane, ukoliko se to utvrdi u fazi u kojoj je hrana dospjela na tržište.

Pored segmenta zdravstvene ispravnosti hrane, u proteklom razdoblju u Bosni i Hercegovini je ostvaren i značajan napredak u razvoju i provedbi politika kvalitete hrane u područjima prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda, oznaka podrijetla, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda, certificiranja i označavanja proizvoda oznakom "bez GMO", hrane za posebne prehrambene potrebe i senzorne analize maslinovog ulja.

U predstojećem razdoblju, u skladu s preporukama Europske komisije, potrebno je dodatno unaprijediti kapacitete za službene kontrole hrane i laboratorijsko ispitivanje hrane na čemu će Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine raditi u skladu sa svojim nadležnostima, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close