Zašto su važne

Bez ove dvije namirnice ljeto je nezamislivo

Nutricionistica objašnjava zašto su toliko važne
Lifestyle / Hrana | 03. 08. 2021. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za vrućih dana treba nam lagana prehrana, puno tekućine i što manje zadržavanja u kuhinji za štednjakom, a u tu svrhu treba spomenuti i dvije namirnice koje su sinonim za ljetnu prehranu - maslinovo ulje i riba.

Maslinovo ulje

Zahvaljujući svojem sastavu ima blagotvoran učinak na metabolizam lipida, krvni tlak, regulaciju glikemije, oksidativni stres, mehanizme zgrušavanja i povrh svega prevenciju kardiovaskularnih bolesti, piše Ordinacija.hr.

U sastavu masnih kiselina maslinovog ulja prevladava izrazito visok udjel jednostruko nezasićene oleinske kiseline (70 – 80%), umjerena količina zasićenih masnih kiselina (oko 16%) i optimalna količina višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Naime, oleinska kiselina snižava razinu LDL kolesterola te povećava razinu „dobrog“ HDL kolesterola koji ima zaštitnu ulogu uklanjajući nastale plakove u arterijama koji mogu izazvati srčani ili moždani udar.

U mediteranskoj prehrani maslinovo ulje predstavlja neizostavan dio u pripremanju namirnica, što kao dodatak jelima, a zahvaljujući svojoj temperaturnoj izdržljivosti, otpornosti na oksidaciju te prisutnosti prirodnih antioksidansa i kao podloga za termičku obradu. Zahvaljujući svojem uravnoteženom sastavu maslinovo ulje ima pozitivan učinak na krvne žile, arterije i srce, metabolizam čovjeka, rast i razvoj djece te produljenje života starijih osoba.

Riba

Riba je izvrstan izvor proteina s nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (kalcij i selen) te vitaminima D i B.

Najvažnije komponente koje se snažno povezuju s ljudskim zdravljem, a posebice s prevencijom KVB su esencijalne Ω-3 višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) koje imaju protuupalno djelovanje. Bez dovoljne količine takvih masnih kiselina, kardiovaskularni, imunološki i živčani sustav ne mogu pravilno funkcionirati.

Omega-3 masne kiseline također pomažu u smanjenju razine triglicerida u krvi, smanjuju rizik od moždanog udara i zatajenja srca.

Uzme li se u obzir sve navedeno ribu se preporučuje konzumirati minimalno 2 do 3 puta tjedno i to neovisno radi li se o zdravim ili kardiovaskularnim bolesnicima. Osobito se preporučuje plava riba (srdela, skuša, tuna, itd.) ili riba iz hladnih mora (losos, haringa, itd.) te uz adekvatan odabir ribe bogate esencijalnim Ω-3 masnim kiselinama bitno je prilagoditi i odgovarajući način pripreme same namirnice (kuhana i pečena riba da, ali nikako pržena u dubokom ulju).

Kopirati
Drag cursor here to close