10 namirnica

Ako želite skinuti kilograme - Ove namirnice vam trebaju biti na meniju

10 namirnica koje trebate više jesti ako želite smršaviti, tvrde nutricionisti
Lifestyle / Hrana | 21. 10. 2020. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vam je cilj manji unos kalorija, nabavite ove namirnice odmah!

Kako biste lakše održavali dijetu, ali i hranili se zdravi, nutricionisti savjetuju da ove namirnice odmah uvrstite u prehranu.

1. Jabuka

“Jedna jabuka može i višak kilograma držati podalje“, ističe Katherine Brooking, dijetetičar i jedan od osnivača portala Health. Jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i 5 g vlakana. Kora je također bogata prirodnom komponentom za koju studije pokazuju da ubrzava sagorijevanje masnoća. Još je jedna studija pokazala kako su žene koje su dodale 3 male jabuke dnevnim obrocima, u periodu od 12 tjedana, brže gubile kilograme.

Jabuka

2. Šparoge

Uz šparoge omlet postaje puno zabavniji i ukusniji, ali one mogu za vas učiniti i puno više, pa će vas tako riješiti nadutosti, ali i ubrzati mršavljenje zahvaljujući diuretičkim svojstvima i visokom udjelu vlakana. One promiču zdravlje probavnog sustava, a kako sadrže i probiotik, na prirodan način balansiraju brojku dobrih bakterija u crijevima. Kako bi popis svih dobrobiti šparoge bio kilometarski, spomenimo samo da su bogate folnom kiselinom i vitaminima B skupine kao i vitaminima A, C i K.  Poznate su po izuzetnom obilju minerala: kalija, mangana, fosfora, bakra, željeza, cinka, selena, magnezija, kalcija...

Šparoge

3. Grahorice

One su prepune proteina i tako odlična namirnica za dijetu, a kako se sporije probavljaju dugo će vas ostaviti sitima. Pola šalice sadrži oko 110 kalorija i 7 grama proteina, otprilike jednaka količina kao da ste jelo ribu ili piletinu. Smatraju se zlatnim rudnikom nutrijenata pa će vam tako pružiti antioksidante, željezo i cink.

Crni grah

4. Bobičasto voće

Jede vam se nešto slatko ali da ne sadrži puno kalorija? Uzmite šaku borovnica koje su niskokalorične, pune vlakana i zadovoljit će želju za slatkim bez da ste unijeli u organizam puno šećera. Jedna je studija otkrila kako ćete unijeti u sebe 133 kalorije manje ako ste za međuobrok pojeli malo bobičastog voća.

  Bobičasto voće


5. Naranče i grejp

Osim što su ukusni, oni će vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu ili uspješno održavate dijetu.

Srednje velika naranča ima oko 60 kalorija i 3 grama vlakana, dok grejp ima oko 100 kalorija i 4 grama vlakana. Obzirom su puno vode i vlakana, imaju nizak glikemijski indeks i tako vam mogu pomoći pri kontroli šećera u krvi.

Grejp

6. Svježi sir

Sir može biti značajan izvor vitamina B skupine (tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, B12), te ranije spomenutih vitamina topljivih u mastima kao što su vitamini A, D i E. Zrnati sir ima reputaciju prijatelja dijeta s razlogom – on će vas držati sitima jer je pun proteina, a savršeno se spaja s voćem i začinima poput cimeta. Sir koji sadrži 4 posto masnoće ima samo 110 kalorija u jednom serviranju, dok neki s manje masnoće imaju samo 90.

Svježi sir

7. Jaja

Zbog toga što sadrže kolesterol, dugo su se smatrali neprijateljem zdrave prehrane, ali nije se pokazalo da njihovom konzumacijom utječemo na razboj bolesti srca. Uz to su puni nutrijenata, proteina, vitamina E, a jedno jaje sadrži oko 80 kalorija.

Foto: Ilustracija

8. Zeleno lisnato povrće

Kelj i špinat imaju samo 30 kalorija u jednoj šalici, a puni su vlakana zbog kojih ćete dugo biti siti. Glasnogovornica Akademije za nutricionizam, Malina Malakani, kaže da se važno koncentrirati na namirnice koje pružaju puno nutrijenata a malo kalorija, kako biste se dobro osjećali kada ste na dijeti.

Salata/Ilustracija

9. Grčki jogurt

Istraživanje  objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, a rezultate potkrepljuje činjenicom da jogurt sadrži probiotike, "dobre" bakterije koje pomažu zdravlju probavnog sustava i smanjuju razinu loših bakterija. Uz to on je pun proteina, a sadrži sasvim malo šećera. U jednom je istraživanju 8 500 osoba portvridlo kako svakodnevnom konzumacijom jogurta šanse za nakupljanjem kilograma opadaju za 20 posto.

Foto: Thinkstock / Jogurt

10. Krumpir

Možda vam je ova informacija stigla kao iznenađenje, ali krumpire možete uključiti u prehranu i ne bojati se novih kilograma. Krumpiri sadrže puno vlakana, posebno kora. Nakon što pojedete jedan krumpir, ostajete dugo siti. 150 kalorija se nalazi u jednom krumpiru, uz vitamin C i B6, te proteini.

Krumpir salata/ Ilustracija
Kopirati
Drag cursor here to close