MD.net

Mediteransku prehranu uključiti kao nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a

Lifestyle / Hrana | 30. 04. 2019. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Mediterranean Diet - When Brand Meets Peoples

APTF Sveučilišta u Mostaru predstavio je u ponedjeljak dosadašnje rezultate projekta Mediterranean Diet - When Brand Meets Peoples (MD.net).

Projekt je dio Interreg MED Programme financiranog od strane Europske Unije, a Sveučilište u Mostaru (APTF) sudjeluje kao jedini partner iz Bosne i Hercegovine.

Sveučilište je partner iz IPA fondova. Projekt okuplja 13 partnera + 17 pridruženih iz devet država i s proračunom od 3,7 mil. eura. Trajanje je projekta 48 mjeseci, a vodeći je partner talijanska regija Campania.

Cilj je MD.net-a, doprinijeti prepoznavanju mediteranske prehrane kao dijela pametnog gospodarstva ruralnih područja, učvrstiti i istražiti MD.net brend, promovirati ga na međunarodnom tržištu te kreirati trajnu mrežu korisnika, zajednice, poduzeća, sveučilišta i javnih organizacija.

Foto: PR / Mediterranean Diet - When Brand Meets Peoples

Mediteranska je prehrana upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine pri UNESCO-u, a u 2019 proglašena je najboljom dijetom.

Sveučilište (APTF) sudjeluje u svim aktivnostima, te želi kroz projekt promovirati BiH kao mediteransku zemlju koja njeguje običaje i način života u skladu s idejom Mediterana.

Od država koje sudjeluju na projektu BiH, Albanija i Slovenija još uvijek nemaju zaštićenu mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu prepoznatu od UNESCO-a. Cilj je projekta u popis s prepoznatom mediteranskom prehranom uključiti i ove zemlje.

Projekt uključuje suradnju s lokalnom i regionalnom vlasti, te dionike čije aktivnosti se dotiču mediteranske prehrane i uvođenje proizvoda koji poštuju tradicionalne recepte, ali dodaju inovativnost.

Uz predstavljanje projekta, aktivnosti i rezultata, razgovaralo se s dionicima o njihovim proizvodima i kako se mogu uključiti u projekt.

Idući sastanak MD.net projekta održati će se u lipnju 2019. u Mostaru. Sudjelovati će svi partneri, a priključiti će se i lokalni dionici. Bit će prezentirani lokalni proizvodi i turistički objekti koji se naslanjaju na mediteransku priču.

Kopirati
Drag cursor here to close