Mljac

Super recept: Lagane i pahuljaste krafne

Ovaj recept garantira najsočnije krafne.
Lifestyle / Hrana | 02. 03. 2019. u 20:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima.

Ipak do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući kolumnistici gastro.hr. portala.

Ovaj recept garantira najsočnije krafne.

Sastojci:

500 g glatkog brašna
80 g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
1/2 svježeg kvasca (20 g)
4 žutanjaka
350 ml mlijeka
80 ml ulja
2 žlice ruma naribana korica1 limuna ili naranče

Priprema:

U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine).

Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.

U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.

Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.

U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.

Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.

Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu.

Savjet!
Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazurom pa posipati šarenim mrvicama... glavno da su po vašem guštu!

Kopirati
Drag cursor here to close