Potrošači

Sigurnost hrane: Na što građani trebaju obratiti pozornost

Hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.
Lifestyle / Hrana | 15. 01. 2018. u 12:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrošači pri kupnji moraju prvenstveno obratiti pažnju na sadržaj deklaracije, na alergene koji su posebno označeni na proizvodima te na rok trajanja, rekao je u ponedjeljak uoči predavanja ''Sigurnost hrane, potrošači i mediji'' glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Dalibor Vidačak.

Po njegovim riječima, hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.

''Hrana biljnog podrijetla je izložena raznim klimatskim utjecajima i gljivičnim oboljenjima'', kazao je Vidačak, koji je govorio i o primjerima kada dođe do fizičkog oštećenja hrane u samom procesu proizvodnje.

Spomenuo je i primjer kemijskih onečišćenja koja nastaju, kako je kazao, usred neodgovarajuće upotrebe sredstava za zaštitu.

Po njegovom mišljenju, rizici u proizvodnji hrane su brojni.

''Ključ rizika za opasnost po zdravlje potrošača je izloženost, a što je veća izloženost, to je veći rizik'', istaknuo je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH, naglasivši kako mediji imaju značajnu ulogu u svemu tome, posebno u slučajevima povlačenja hrane s tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close