Potrošači

Sigurnost hrane: Na što građani trebaju obratiti pozornost

Hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.
Lifestyle / Hrana | 15. 01. 2018. u 12:03 Bljesak.info
Kopirati

Potrošači pri kupnji moraju prvenstveno obratiti pažnju na sadržaj deklaracije, na alergene koji su posebno označeni na proizvodima te na rok trajanja, rekao je u ponedjeljak uoči predavanja ''Sigurnost hrane, potrošači i mediji'' glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Dalibor Vidačak.

Po njegovim riječima, hrana je po prirodi osjetljiva materija, koja je izložena kemijskim, biološkim i fizičkim rizicima u samom procesu proizvodnje.

''Hrana biljnog podrijetla je izložena raznim klimatskim utjecajima i gljivičnim oboljenjima'', kazao je Vidačak, koji je govorio i o primjerima kada dođe do fizičkog oštećenja hrane u samom procesu proizvodnje.

Spomenuo je i primjer kemijskih onečišćenja koja nastaju, kako je kazao, usred neodgovarajuće upotrebe sredstava za zaštitu.

Po njegovom mišljenju, rizici u proizvodnji hrane su brojni.

''Ključ rizika za opasnost po zdravlje potrošača je izloženost, a što je veća izloženost, to je veći rizik'', istaknuo je glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH, naglasivši kako mediji imaju značajnu ulogu u svemu tome, posebno u slučajevima povlačenja hrane s tržišta.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati