Što nas čeka u budućnosti

Investitori se klade u proteinske alternative mesu

Osim boraca za prava životinja i zaštitu životne sredine, a sve je više vegana i vegetarijanaca, na ovaj pad je sasvim sigurno utjecala i pandemija Covid-19.
Lifestyle / Hrana | 03. 08. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla godina je bila tek druga od 1961. u kojoj je proizvodnja mesa pala, a krenulo je ka drugom padu i ove godine, za što nije razlog samo manja konzumacija zbog promjene načina ishrane.

Ipak, sudeći po pisanju Bloomberga, najviše opada proizvodnja govedine, što je veliki pomak za klimatske promjene, jer su emisije koje nastaju prilikom prerade ovog mesa 10 puta veće od onih koje nastaju iz proizvodnje svinjetine ili piletine.

Sada se investitori klade, u više od milijardu dolara, u to koje će proteinske alternative zavladati ove godine. Osim boraca za prava životinja i zaštitu životne sredine, a sve je više vegana i vegetarijanaca, na ovaj pad je sasvim sigurno utjecala i pandemija Covid-19.

Naime, u neke svjetske klaonice je u proteklom razdoblju "ušao" virus korona, kao na primjer u njemački "Tenis", koji sada ponovo radi sigurno. Ipak, povjerenje ljudi je poljuljano, a krajem lipnja - meso je poskupjelo za čak 6,4 posto.

Podsjetimo, u strukturi međugodišnje stope rasta cijene mesa u 2020, poskupljenje svinjskog mesa imalo je udio od čak 79,7%, dok se ostalo odnosilo na manja poskupljenja sušenog, dimljenog i usoljenog mesa, kao i ostalih vrsta ove namirnice.

Kako ocjenjuje Bloomberg, očekuje se da pad potrošnje mesa po glavi stanovnika ove godine bude najoštriji, još od 2000. Pandemija Covid-19 je već negativno utjecala na proizvodnju mesa, što se nije desilo ni tijekom Svjetske financijske krize, pa je pitanje što nas čeka u budućnosti.

Globalna proizvodnja mesa u 2018. godini iznosila je 340 milijuna tona, a čak 302 milijuna od te količine dolazilo je od govedine, svinjetine i piletine. Ukupna proizvodnja govedine je opala s 39% iz 1961. na 20% koliko je iznosila pretprošle godine, prenosi Telegraf.

Svinjetina ima isti skor kao i pre skoro 60 godina (35%), a piletina je doživjela rast od 11 do 34 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close