Operacija prazan tanjur

Kineski restoran ispričao se jer je pozvao klijente da se prije narudžbe izvažu

Vlasnik restorana u Changshi je kazao da mu je iskreno žao jer je njegova provedba u djelo kampanje protiv razbacivanja hranom pogrešno interpretirana.
Lifestyle / Hrana | 06. 09. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Restoran u kineskome gradu Changshi u središnjoj Kini ispričao se u subotu svojim gostima jer je od njih tražio da se prije nego što naruče hranu izvažu i unesu podatke o težini u aplikaciju, uz objašnjenje da su takvim zahtjevom željeli pridonijeti nacionalnoj kampanji protiv rasipanja hrane.

Čim je u petak vlasnik restorana iznio prijedlog, korisnici kineskih društvenih mreža vrlo su ga oštro kritizirali.

Naime, klijenti su zamoljeni da se, prije nego što naruče hranu, izvažu u svojoj kupaonici te da podatak o težini i ostale osobne podatke unesu u aplikaciju, koja će im u skladu s njihovom težinom preporučiti odabir jela i navesti njezinu kalorijsku vrijednost, prenio je China News Service.

Kineski predsjednik Xi Jinping nedavno je pozvao naciju da prestane rasipati hranu jer su pandemija koronavirusa i jake poplave rezultirale porastom njezinih cijena u zemlji.

Reagirajući na njegov poziv, regionalni restorani su svoje stalne klijente i goste zamolili da naručuju jedno jelo manje u odnosu na broj ljudi za blagovaonskim stolom kako bi se prekinula kineska tradicija naručivanja veće količine hrane kada su grupni obroci posrijedi.

U restoranu u Changshi postavljeni su plakati s natpisima: "Budi štedljiv i savjestan, neka svi tanjuri ostanu prazni" i "Operacija prazan tanjur". Potonji je u skladu sa sloganom nacionalne kampanje.

Vlasnik restorana u Changshi je kazao da mu je iskreno žao jer je njegova provedba u djelo kampanje protiv razbacivanja hranom pogrešno interpretirana.

"Naša je prvobitna nakana bila založiti se za to da se baca što manje hrane te da se promiče narudžba zdravih obroka. Nikada nismo tjerali kupce da se prije narudžbe izvažu", stoji u isprici objavljenoj na jednoj društvenoj mreži.

I kineski državni mediji objavili su rat videozapisima koji prikazuju pretjerano rasipanje hrane, a poznati su pod korejskim nazivom 'mukbang'.

Riječ je o internetskoj audiovizualnoj emisiji čiji domaćin, dok komunicira s publikom, konzumira goleme količine hrane. Istodobno su se platforme za izravan streaming obvezale da će zatvoriti račune koji promiču rasipanje hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close