Zdravlje!

6 namirnica za zdrave zglobove i kosti

Kalcij je neophodan za zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv slobodnih radikala.
Lifestyle / Hrana | 24. 11. 2020. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S godinama i ozljedama, naši zglobovi postaju istrošeni i mogu biti bolni. Hrskavica između zglobova može se, naime, s vremenom istrošiti, što stvara probleme unutar zglobova.

Ako tražite načine kako prirodno poboljšati zdravlje svojih zglobova, nastavite čitati kako biste pronašli najbolju hranu za zdrave zglobove i kosti...

1. Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput špinata i brokule, može uvelike poboljšati zdravlje zglobova, piše Sensa.hr. Lisnato povrće obiluje antioksidansima koji se mogu suprotstaviti slobodnim radikalima u tijelu.

Osim što je puno antioksidansa, lisnato povrće je i dobar izvor vitamina i minerala kao što je kalcij. Kalcij je neophodan za zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv slobodnih radikala.

2. Riba

Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima.

Ljudi koji pate od artritisa mogu uvelike profitirati konzumiranjem masne ribe, ali ako niste ljubitelj ribe, uvijek možete uzimati dodatke koji sadrže omega-3 kako biste osigurali dovoljnu porciju masnih kiselina.

3. Tofu

Tofu nije samo izvrstan izvor proteina, već sadrži i kalcij, zajedno s omega-3 masnim kiselinama.

Tofu je svestran, pa ako vam nije draga njegova tekstura, možete pronaći "svileni" tofu kremaste teksture i od njega napraviti preljev ili kajganu. Imajte na umu da tofu obično poprima okuse s kojima se kuha pa se nemojte bojati koristiti začine i umake.

4. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su cjelovita žitarica koja se povezuje sa smanjenjem upala. Ako ste netko tko redovito vježba, zobene pahuljice neće vam samo dati energiju da nastavite, već i pomoći u oporavku nakon dugog treninga.

Ako stvarno želite nadopuniti zobene pahuljice, možete im dodati bobičasto voće, poput malina, kako biste unijeli ekstra dozu antioksidansa.

5. Trešnje

Ako patite od gihta, trebali biste u prehranu unijeti trešnje. Trešnje ne samo da imaju protuupalna svojstva, već su pokazale da su oni koji su konzumirali trešnje imali 37 posto manje šanse da prijave slučaj pogoršanja gihta.

Ponekad sva zdrava hrana na svijetu možda neće pomoći kod upale i možda će vam trebati injekcija, kažu stručnjaci iz Jersey Rehaba. Stoga se uvijek sjetite posavjetovati se s liječnikom o prehrani.

6. Crvena paprika

Crvena paprika je izvrstan izvor C vitamina koji je važan u stvaranju kolagena. Kolagen pomaže u izgradnji hrskavice, tetiva i ligamenata. Sve je ovo važno za ublažavanje bolova i sprječavanje trljanja kostiju. Ako pazite da jedete hranu koja sadrži C vitamin, osigurat ćete da hrskavica adekvatno podržava vaše zglobove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close