Jesen obiluje voćem

10 sorti voća koje uvijek moraš kupiti potpuno zrelo - neće dozrjeti kod kuće ma koliko čekali

Upoznaj koje sorte moraš uvijek kupiti sasvim zrele da bi ih bio užitak jesti.
Lifestyle / Hrana | 14. 09. 2020. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad kupujemo voće, uvijek želimo da je ono zrelo, slatko, a opet da nije prezrelo i ne propadne već sljedeći dan. Međutim, treba znati koje će bez problema dozrijeti nakon nekoliko dana kod kuće, a koje, ako je ubrano nezrelo, nikad ne može postići pravu slatkoću, aromatični okus i dobru teksturu.

Kod nekog voća to prolazi...

Jesen obiluje voćem te treba u njemu uživati, pogotovo jer je to vrijeme kad će nam zatrebati dodatna količina vitamina. No, dok ga kupujemo često smo u dilemi kupit ili potpuno zrelo (pa strahovati da će propasti ne pojedemo li ga odmah) ili kupiti još pomalo tvrde plodove, bez pravog mirisa i boje jer će baš fino dozoriti nakon što nekoliko dana odleže kod kuće. Što se, kao što sigurno već znaš, ne dogodi uvijek. Dakle, koje voće mora biti ubrano potpuno zrelo da bi bilo ukusno?

Klimakterično voće

Jesi li čula za klimakterično voće? E, pa tako nazivaju ono u kojima se uskladišteni škrob metaboličkim procesima nakon berbe pretvara u fruktozu. To znači da ove vrste voća nastavljaju sazrijevati i nakon berbe. Međutim, da bi bilo tako, plodovi moraju dosegnuti određenu minimalnu zrelost.

Klimakterično voće uključuje jabuke, banane, avokado, kruške, smokve, mango, nektarine, breskve, šljive, rajčice (da, i njih svrstavaju u voće) i kivi, na primjer.

Zato bez problema možeš kupiti zelenu bananu ili kao kamen tvrdu breskvu. Za nekoliko će dana biti savršeno jestivi. No, "neklimakterično voće" jednom kad se ubere prestane dozrijevati. U tu kategoriju spada bobičasto voće: kupine, jagode, maline te trešnje. Njih treba kupiti potpuno zrele. Isto se odnosi i na sve agrume, od limuna i limete do naranče, mandarine i grejpa, kod kuće će ostati potpuno jednaki kao što su bili i na polici supermarketa.

Neshvaćeni ananas

Ljudi posebno često namjerno kupuju ananas čija je kora još zelena pretpostavljajući da će nastaviti zriti. Ali neće, on isto spada u skupinu neklimakteričnog voća. Kupiš li ga nezrelog otkrit ćeš da je poprilično tvrd i bez slatkoće čak i nakon nekoliko dana. Uvijek ga kupi zreloga, žute, čak i žuto-smeđe kore.

Kopirati
Drag cursor here to close