Ispravite ih

10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju

Ne treba poseban dan da bi uživali u palačinkama, a svaka kuća ima svoje male tajne u pripremi savršenih, slatkih ili slanih poslastica.
Lifestyle / Hrana | 12. 09. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se kod nas prže krafne u vrućem ulju, na pokladni utorak Britanci bacaju palačinke iz tave u zrak te slave njihov dan prije Čiste srijede kojom započinje korizma. Nama ne treba poseban dan da bi uživali u palačinkama, a svaka kuća ima svoje male tajne u pripremi savršenih, slatkih ili slanih poslastica.

Pogrešna tava

Ključ uspjeha dobrih palačinki je i u odgovarajućoj tavi. Tavu za palačinke tijekom pranja nemojte ribati, nego ju lagano isperite vodom kako se tijesto ne bi lijepilo. Mnoge domaćice hvale teške i stare tave.

/ Ključ uspjeha dobrih palačinki je i u odgovarajućoj tavi.

Pogrešna masnoća

Maslac pruža finu aromu, ali ne ako se prepeče i zagori. Bolje je izabrati masnoću koja ima višu točku dimljenja poput kokosova, repičina ili suncokretova ulja te pročišćenog maslaca.

Mikser umjesto pjenjače

Savršeno glatka smjesa postiže se ako sve sastojke miješate pjenjačom jer će ući optimalna količina zraka. Nemojte koristiti mikser jer bi palačinke mogle biti tvrde i žilave ili pokušajte trikove za palačinke mekane kao duša.

Miješanje do zadnje grudice

Grudice nisu neprijatelji. Ako su sastojci dobro povezani, nema potrebe za miješanjem u nedogled jer će palačinke ispasti gumaste. Previše šećera u smjesi

Kako bi palačinke bile mirisne i slatke, neke domaćice u smjesu dodaju vanilin šećer. No zbog previše šećera palačinke bi se mogle zalijepiti za tavu. Odlučite li se za slatku varijantu, budite umjereni sa šećerom.

Previše svega u smjesi

Kockice čokolade, voće i ostali dodaci u smjesi mogu napraviti više štete nego okusa. S kokosovim brašnom ili sjeckanim začinima nema problema, ali veći ili teži dodaci mogu upropastiti palačinke.

Ulijevanje ulja u tavu

Silikonski kistić najbolje će obaviti posao dodavanja ulja u tavu, a palačinke neće biti previše masne – niti se lijepiti za dno. Kako biste bili sigurni da neće upiti previše masnoće, možete dodati malo ruma u smjesu.

/ Kockice čokolade, voće i ostali dodaci u smjesi mogu napraviti više štete nego okusa.

Prejaka vatra

Palačinke je najbolje peći na srednje jakoj do slabijoj vatri. Pretjerate li s jačinom, ne samo da mogu zagorjeti ili ostati nedovoljno pečene u sredini nego neće narasti koliko bi trebalo.

Samo se jednom okreću

Palačinke je bolje dobro provjeriti dizanjem jednog kraja s tave nego okretati i po nekoliko puta jer će biti tvrde i žilave.

Premalo strpljenja

Nakon što ispečete palačinke, ostavite ih da odstoje desetak minuta kako bi stigle omekšati.

Kopirati
Drag cursor here to close