Sretna Nova

10 koktela za večeras, od samo dva sastojka

Votka, rum, džin ili viski? Odaberite svoje piće i krenite u istraživanje omiljenih kombinacija barmena sa svih strana svijeta...
Lifestyle / Hrana | 31. 12. 2020. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kokteli su odličan povod za druženje, ali najbolje je od svega što vam ne treba hrpa sastojaka da biste smućkali fina pića. U nekim varijantama nije potreban ni shaker. Želite li se odmaknuti od džin-tonika ili votke pomiješane sa sokom, isprobajte neke od ostalih kombinacija – i zabava može početi.

Foto: Stockfood  / Martini je vrlo popularno piće

Martini

Martini je klasik od dva sastojka koji ne traži miksološke vještine. Poslužite ga jako, jako hladnog i ubacite pokoju maslinu ili koru limuna u čašu.

Pomiješajte 50 ml votke i 10 ml suhog vermuta u čaši pa je napunite ledom i kratko promiješajte. Prebacite u shaker (nemojte mućkati) i procijedite u čašu. 

Foto: Stockfood / Koktel

Džin&čaj

Čaj postaje sve veći hiti na koktelskoj sceni. Miksolozi neumorno istražuju najbolje kombinacije u pićima, isprobavajući crni, zeleni, bijeli i voćni čaj s različitim tipovima džina.

Pomiješajte 60 ml džina s 90 ml crnog ohlađenog čaja. Prema želji, prethodno možete uzeti krišku naranče, provući je po rubu čaše pa staviti čašu na tanjurić sa šećerom kako biste dobili slatki rub.

Foto: Stockfood / Salty Dog

Greyhound

Želite li dobiti svojeg hrta za utrku sve što trebate je 60 ml votke i sok od grejpa. Napunite ašu ledom, ulijte votku pa sok do vrha te promiješajte. Imate li grančicu ružmarina iskoristite je za ukras, ali poslužit će i kora grejpa. Želite li znati kakav okus ima slani pas, rub čaše navlažite grejpom i umočite u sol.

Foto: Stockfood / Crni Rus

Black Russian

Koktel od likera i kave nema previše veze s Rusijom, osim votke koja se ondje tradicionalno pije. U čašu za miješanje stavite led pa ulijte votku i liker od kave Nježno miješajte 30 sekundi do minute pa poslužite. 

Foto: Stockfood / Bellini

Bellini

Omiljeni koktel je na listi službenih koktela IBA (internacionalne organizacije konobara), što ga čini jednim od najčešćih koktela na svijetu.

U četvrtinu čaše za pjenušac ulijte pire od breskve pa dolijte prosecco ili omiljeno pjenušavo vino i promiješajte. Svi sastojci moraju biti ledeno hladni. 

Foto: Stockfood / Fragonard

Fragonard

Postoji nekoliko inačica Bellinija koje kombiniraju pjenušac s voćnim pireom, a fragonard je osmislila chefica Nigella Lawson. Sve što trebate je izmiksati pire od jagoda s kojom žličicom šećera, uliti u čaše i doliti prosecco.

Foto: Stockfood / Paloma

Paloma

Meksički klasik oslobađajući je ljetni koktel. Izrazito je pitak i već na prvi gutljaj nudi osvježenje. Čašu prema želji istrljajte kriškom grejpa pa umočite u sol.

Napunite čašu ledom pa ulijte 60 m tekile, dolijte sok od grejpa i promiješajte. Prema želji možete dodati i koju kap limuna.

Foto: Stockfood / Dark and Stormy

Dark & Stormy

Ovaj mračni koktel ime duguje pomorcu koji ga je usporedio s tamnim oblacima pred oluju. Omiljen je na Bermudskim otocima, gdje se pije na svakom koraku.

Ulijte 60 ml tamnog ruma u čašu pa napunite pivom od đumbira (ginger ale) i prema želji iscijedite malo limuna. Ne možete li pronaći đumbirovo pivo u trgovini možete ga i sami napraviti tako da narezani korijen đumbira prelijte vrućom vodom i izmiksate ga. Ostavite poklopljeno da odstoji pa procijedite kroz gazu i dodajte smeđeg šećera i limete, promiješajte i ohladite.

Foto: Stockfood / Cuba Libre

Cuba Libre

Kubanski koktelski klasik bio je čest gost i na hrvatskim koktelskim kartama godinama prije miksološkog 'booma', a od popularne rum-kole dijeli ga limeta. Iscijedite limun u čašu, napunite je ledom pa dodajte rum i Colu. Za kraj ukrasite koktel kriškom limete.

Foto: Stockfood / Scotch & Soda

Scotch & Soda

Teško da neki koktel može biti jednostavniji za pripremu od viskija sa sodom. Bilo bi idealno da imate škotski viski, popularni Scotch. Prelijte 60 ml viskija preko leda u čaši pa dolijte sode i uživajte, piše punkofer.

 

Kopirati
Drag cursor here to close