Queen Real Tribute

VIDEO | Pančevački Freddie digao Mostar na noge

Kultura / Glazba | 05. 03. 2017. u 08:39 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šteta da Dinamu iz Pančeva nikada nije trebala svirati 'We Are The Champions', jer baš tamo živi Freddie Mercury. Dobro, nije baš on, ali jeste njegova reinkarnacija, a koliko su ikona rocka i njegov legitimni nasljednik iz Pančeva zaista slični, u subotu se mogla uvjeriti i mostarska publika.

Dosta publike u OKC 'Abrašević' stiglo je ne znajući odakle zapravo dolaze Queen Real Tribute band pa su se tako uoči koncerta namnožile brojne teorije, a neki su otišli tako daleko da su u naglasku Ivana Ristanovića, a engleski mu je savršen, čuli konkretno - jug Engleske.

Ispostavilo se da Freddie dolazi s druge strane svijeta, ali na kraju nije bilo važno – 'Radio Ga Ga' je zvučao kako treba, a publika je to prepoznala pa je Ristanovića, očito poprilično uživljenog u lik i djelo Mercuryja, neobično složno podržala ritmičnim pljeskanjem.

A nije da je samo Freddie Ristanović zvučao i izgledao kao Mercury. Queen Real Tribute je u kompletu i do zadnje note iskopirao džinove Glam Rocka – koncertni prostor koji mnoge bandove 'pojede', prostorno i zvučno, ovog je puta bio maksimalno ispunjen.

Set lista? Bila autentična. Otvorila ju je 'One Vision' na koju se nadovezala Tie Your Mother Down, hit za hitom raja je pjevala, a paljenje & žarenje vrhunac je doseglo – a kad će drugo nego kad je Rista počeo sa priznanjem: 'Mama, just killed a man, Put a gun against his head…'

'We Will Rock You' očekivano je našla put do hitova gladnih ušiju, ali ne u mjeri kao 'We Are The Champions' – nikada, ama baš nikada ne zvuči otrcano. S druge strane, otrcanom nam se u subotu navečer učinila ona da je rock mrtav, da se onaj istinski snimao tamo do 1972. ili do kad već.

Jeste kopija, ali Queen Real Tribute je pokazao kako se to radi kako treba i uz to privukao širok raspon fanova – od ćelavih 50-godišnjaka do gelom prekrivenih tinejdžera koji očito, iako tvrde drukčije, ne slušaju samo ćurlik i džigaru.

Znate ono kad Freddie trzne stisnutom šakom prema dolje, a Brian May odvali riff u izmaglici suhog leda? E Mostar je dobio djelić tog feelinga, u manjim razmjerima – recimo da je Wembley zamijenjen stadionom Branitelja, a da je Brian May dobio par kila… što je OK. 

Sarajevo, Mostar, Beograd

Prije Mostara, 'lažni Queenovci' odradili su svirku u Sarajevu (Sloga), a koncerti su održani u organizaciji Kuće muzike i zabave Panta Rhei. Queen Real Tribute između ostalog 2. travnja čeka koncert u beogradskom Domu sindikata, gdje će nastupiti uz pratnju simfonijskog orkestra i zbora.

U OKC Abrašević već naredne subote (11. 3.) dolaze članovi benda 'Osvajači'. Kao predgrupe nastupit će 'Catarza' i Session rock bend (Mostar rock school). Cijena ulaznice je 8 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close