Orbit poklanja osmijeh

''Zubomobil'' kreće na put

Lifestyle / Flash | 15. 09. 2016. u 16:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješno završenog projekta u prošloj, kompanija Orbit je ove godine pokrenula sveobuhvatnu kampanju na teritoriji BiH za društveno-odgovorni projekt ''Orbit poklanja osmijeh'' koja je, u svojoj prvoj fazi, za cilj imala prikupljanje sredstva za opremanje 'Zubomobila'.

''Zubomobil'' je veseli, šareni karavan, u potpunosti opremljen stomatološkim inventarom i priborom, koji će u rujnu i listopadu ove školske godine obići na desetke osnovnih škola Bosni i Hercegovini. Prema planu koji je razvijen u suradnji sa stomatološkim komorama Federacije i RS-a, ovim bi projektom nominalno trebalo biti obuhvaćeno čak 10.000 mališana, prevashodno u 3. i 4. razredima, koji su statistički najosjetljivija skupina zbog miješane denticije u tom uzrastu.

Dio novca je prikupljen iz donacija prilikom kupovine paketića žvakaćih guma, dok je ostatak sredstava osigurao 'Orbit'.

''Prošle godine je 'Zubomobil' za cilj imao stomatološke preventivne preglede 5.000 mališana. U konačnici je čak 7 tisuća mališana dobilo diplomu za hrabrost od naših stomatologa'', rekla je povodom ovog projekta Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku.

''Kako je prošle godine cilj bio i prikupljanje podataka o oralnom zdravlju djece u BiH, koje smo obradili zajedno sa stomatološkim komorama, i zaključili da su projekti ove vrste više no neophodni kako bi se očuvalo zdravlje naše djece'', naglasila je Šušteršič i zahvalila se svim partnerima i kupcima koji su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta i svesrdno ga podržali u prvoj fazi prikupljanja sredstava.

Na putovanju kroz gradove cijele BiH stomatolog će djeci, u strogo kontrolisanim uslovima u vozilu koje je opremljeno stomatološkom opremom koja zadovoljava sve najviše higijenske standarde, preventivno pregledati zube, te im izdati i zubarski karton sa zatečenim stanjem usne šupljine, koje će djeca moći predati svojim stomatolozima, bilo u javnim zdravstvenim ustanovama ili u privatnim stomatološkim ordinacijama.

Da bi se otklonila najčešće prisutna nelagoda i strah od stomatologa koje djeca u ovoj dobi imaju, za mališane su u ''Zubomobilu'' pripremljene i simbolične 'diplome' za hrabrost, kao i progodni pokloni.

Uz preventivni pregled, stomatolog će djeci održati i kratko edukativno predavanje o važnosti prevencije, pravilnog održavanja higijene usne šupljine i zuba, te naročito pojasniti zašto su važni redovni odlasci stomatologu od najranije dobi.

'Zubomobil' je na svoje putovanje krenuo odmah po predstavljanju, a koje će gradove i kada posjetiti možete pratiti na Facebook stranici Orbit Bosna i Hercegovina, kao i na službenoj web stranici ove kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close