Najviši vrh Slovenije

Žrtve mina iz BiH osvojile Triglav

Planinarski pohod, uz nadzor Alpskog saveza Slovenije i Alpskog saveza BiH, realiziran je 10. rujna, dok se danas očekuje njihov silazak niz planinu.
Lifestyle / Flash | 11. 09. 2019. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petorica žrtava mina iz Bosne i Hercegovine osvojili su Triglav, najviši vrh Slovenije.

U pitanju su Željko Volaš (1971.) iz Banje Luke, Mirko Zečević (1974.) iz Brčkog, Dragan Janjić (1962.) iz Trebinja, a Izet Kadrić (1958.) iz Bihaća i Ivo Marković (1964.) iz Brčkog.

Planinarski pohod, uz nadzor Alpskog saveza Slovenije i Alpskog saveza BiH, realiziran je 10. rujna, dok se danas očekuje njihov silazak niz planinu.

Planinarski uspon na planinu Triglav realiziran je uz potporu ITF Slovenija na inicijativu Željka Volaša, bivšeg deminira, žrtve mine.

''Cilj planinarskog uspona bio je da se skrene pažnja na problem mina, kao i na položaj žrtava mina u BiH. Čak i kad se interes domaće i međunarodne javnosti umanji ili usmjeri u drugom pravcu, i dalje je potrebna briga i potpora u uspostavljanju i održavanju što aktivnijeg života i reintegracije u društvo. Uspon je bio i prilika da se podsjeti i na zemlje koje su potpisale Ottavsku konvenciju o zabrani proizvodnje i upotrebe mina, kako ne bi zaboravile dogovore i ciljeve koje su postavile i nastavile aktivno slijediti svijet bez mina'', priopćeno je iz Organizacije amputiraca – UDAS-a.

U Bosni i Hercegovini se od početka rata dogodilo 8.358 minskih nesreća u kojima je poginulo 14 posto djece i sedam posto žena. Više od 75 posto žena su samohrane majke zbog visoke stope smrtnosti muškaraca tijekom minskog incidenta.

Nakon rata bilo je 1.758 minskih nesreća u kojima je život izgubilo 615 osoba.

Tijekom humanitarnog razminiranja u BiH se dogodile 123 radne nesreće u kojima su poginula 74 pirotehničara.

U 2018. godini u BiH su prijavljene tri minske nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a tri osobe su ozlijeđene.

''Nedostaju programi potpore i zakonski okviri za podršku žrtvama mina na nacionalnoj razini, tako da je teško integrirati preživjele žrtve mina u različite državne pomoći za osobe s invaliditetom. Istovremeno, nedostaje informacija o preživjelima od mina, koji često žive na margini društva i siromaštva. Veličina područja koje prijeti minama u BiH proteže se iznad 1.018 km2, odnosno oko dva posto veličine zemlje. To znači 1.388 zajednica pogođenih minama, što direktno utječe na sigurnost 545.603 stanovnika ili 15 posto ukupnog stanovništva BiH'', navodi se u priopćenju.

Organizacija amputiraca UDAS Banja Luka zahvaljuje svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji značajnog planinarskog pohoda u kojem su sudjelovale žrtve mina iz BiH. Posebno zahvaljuju ITF Slovenije i Ottobock Sarajevo koji su osigurali financijsku potporu za realizaciju ovog planinarskog pohoda.

Kopirati
Drag cursor here to close