nema promjena

Zrak u FBiH i dalje vrlo nezdrav

Lifestyle / Flash | 28. 01. 2016. u 13:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH tijekom jučerašnjeg dana nije bilo značajnijih promjena kada je u pitanju stanje kvalitete zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH. Kako je priopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u Sarajevu je nastavljen trend porasta koncentracija letećih čestica u zraku. Dnevni prosjeci koncentracija ovih čestica su ostali na sličnoj razini kao i prethodnih dana (320 -330 ug/m3). Tijekom noći na Ilidži su bilježene koncentracije od čak 800 ug/m3.

Koncentracije azotnih oksida u Sarajevu su također prekoračivale granične vrijednosti. U Sarajevu je danas proglašena epizoda Upozorenja zbog prekomjernog zagađenja zraka i u skladu s tim će se provoditi i mjere za smanjenje zagađenja. Neke od najvažnijih mjera se odnose na zabranu kretanja vozila čiji motori imaju normu nižu od Euro 3, redukciju kretanja teretnih vozila kroz grad i smanjenju produkcije toplotne energije u postrojenjima.

U Tuzli, Lukavcu i Zenici također nema značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane, s tim da su koncentracije sumpordioksida i letećih čestica u Zenici nešto niže u odnosu na prethodna dva dana, no i dalje su vrlo visoke. U Tuzli su također vrlo visoke koncentracije navedenih materija, dok su koncentracije sumpordioksida u Lukavcu u okviru graničnih vrijednosti.

''Zrak u svim navedenim gradovima se može ocijeniti kao vrlo nezdrav, osobito za osjetljive grupe stanovništva'', ističu u FHMZBiH. Zrak u Goraždu i Jajcu je jučer bio nešto kvalitetniji nego prethodnih dana te je zrak čist do umjereno zagađen. U kotlinama je prisutna i gusta magla što pojačava osjećaj zagađenosti.

Ovakvo stanje, navode iz FHMZBiH, u skladu je sa općim meteorološkim prilikama, a u sljedećih 48 sati se ne očekuje značajnije poboljšanje uvjeta. Posebno osjetljive grupe stanovništva trebale bi izbjegavati boravak na otvorenom ili barem smanjiti fizičke napore na otvorenom, a nošenje zaštitnih maski također je preporučljivo svim grupama stanovništva.

Koncentracije ostalih mjerenih polutanata su u okviru graničnih vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close