Poruka ženama

Zora Dujmović za Bljesak: Žene 'bez pardona' muškim kolegama

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 13:29 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Dan žena, 8. ožujak, za mene, a vjerujem i za mnoge više je dan koji nas samo podsjeća kako bi žene trebale biti ravnopravne s muškarcima. No, moram ipak priznati, da nama ženama tog dana od naših muževa, kolega, susjeda, godi pažnja koju nam iskazuju lijepim ophođenjem, cvijećem, čokoladama, večerama i sl. te bi poručila ženama da u svom radu ne daju 'pardona' muškim kolegama, jer mi možemo raditi i djelovati kao i oni, čak i bolje'', rekla je to povodom Dana žena za Bljesak.info, Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH.

Dujmović govori kako, kao i svugdje u svijetu, nažalost, niti u našem društvu žene nisu ravnopravne te kako uglavnom, na mjestima gdje je dosegnuti stupanj demokratičnosti veći, manje je izražena spolna neravnopravnost.

‘’Jednakost spolova, kao problem u bosanskohercegovačkom društvu, po svojoj zastupljenosti i rješavanju, u moru je drugih problema. Istina, mnogi su pristalice potpune jednakosti spolova ali to ostaje samo u domeni verbalnog okvira'', govori ministrica.

Sav dosadašnji radni vijek Dujmović je provela radeći u centrima za socijalnu službu te je temeljem stečenog iskustva, kao socijalni radnik i kao dugogodišnji rukovoditelj takvih ustanova, stava kako ova profesija bolje 'leži' ženama nego muškarcima. Također, po njezinom mišljenju, ima dosta profesija u kojima su žene superiornije, ali muškarci se na to ne žale i ne traže ravnopravnost.

Iz osobnog iskustva Dujmović govori kako se ne sjeća da je imala ijedan konflikt ili da je trpila zbog muške-ženske neravnopravnosti, te ističe kako je kod nas i dalje teže uvjeriti žene da politika nije isključivo muški posao.

''Istina, problema, konflikata, nerazumijevanja s muškarcima svakako ima, ali nisu produkt muškog šovinizma. Definitivno, žene je teže uvjeriti da politika nije isključivo muški posao. Dokaza za ovu tvrdnju ima dosta, na biračkim listama su i žene, ali žene svoj glas uglavnom daju muškarcima'', govori Dujmović.

Kopirati
Drag cursor here to close