Korisni savjeti

Znate li kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe?

Donosimo ti male tajne pravilne njege kuhinjskih noževa...
Lifestyle / Flash | 04. 05. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor kuhinjskog noža za profesionalne kuhare je cijela znanost s vlastitom terminologijom, tajnama i pravilima, a noževi su jednako važan i jedan od najčešće korištenih kuhinjskih alata i za sve nas zaljubljenike u kuhanje.

Znaš li kako pravilno očistiti nož te koji je najbolji i najsigurniji način za to? U nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta koje bi trebao imati na umu kod pranja i skladištenja kuhinjskih noževa...

Noževe uvijek peri ručno

Najbolji način održavanja kuhinjskih noževa je ručno pranje koje pomaže održavanju površina u dobrom stanju dugi niz godina. Dakle, najbolji način za čišćenje visokokvalitetnog kuharskog noža je ručno pranje običnim starim sapunom i vodom.

Nakon pranja, kuhinjske noževe treba odmah osušiti.  Iako su noževi napravljeni od nehrđajućeg čelika, vrlo je važno da ih nakon uporabe odmah obrišemo, odnosno da ih ne ostavljamo prljave i mokre u sudoperu. Zapamti, noževi su nehrđajući do neke mjere.

Peri ih oprezno i polako!

Noževe peri polako i oprezno, držeći oštricu usmjerenu dalje od sebe ili prstiju. Upotrijebi spužvu ili krpu za suđe da očistiš oštricu s obje strane. 

Dakle, odmah nakon uporabe isperi nož mlakom vodom, po potrebi ga nježno protrljaj spužvicom i sredstvom za pranje. Zatim nož obriši te pusti da se potpuno osuši.

Brzo namakanje

Ako se ipak dogodi da se na oštrici osuši nešto hrane, pusti je da se namače u malo tople vode,  minutu ili dvije, umjesto da ribaš nož. Nemoj namakati nož dulje od dvije minute jer bi oštrica mogla zahrđati i otupiti.

Nikada ih ne stavljaj u perilicu posuđa

Noževe ne smijemo prati u perilici za suđe jer vruća voda, agresivna sredstva za pranje i udarci o drugo suđe štete svakom nožu. Oštrice visoke kvalitete nikada ne smiju ići u perilicu posuđa. Abrazivni deterdžent, velika vrućina i ostalo posuđe u perilici suđa prouzročit će prijevremeno otupljenja.

Drvene drške također će s vremenom puknuti. Povrh toga, oštri noževi mogu uništiti plastični premaz na policama perilice posuđa te posljedično dovesti do hrđanja.

Skladištenje

Kuhinjske noževe nikada ne spremaj u ladicu s ostalim kuhinjskim priborom jer se tako oštrice mogu oštetiti, a postoji i mogućnost ozljeda prilikom uzimanja pribora. Za spremanje noževa preporučujemo posebni stalak za noževe, u kojem će ti noževi biti uvijek na dohvat ruke, piše miss7. 

Kopirati
Drag cursor here to close