Oksitocin

Znate li kako naše tijelo reagira na iskreni zagrljaj?

Lifestyle / Flash | 30. 01. 2017. u 08:32 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i smijeh, i iskreni zagrljaj prijatelja, članova obitelji, partnera pa čak i potpunog neznanca ima ljekovit utjecaj na naše tijelo. Prema studiji američkih stručnjaka - zagrljaj povećava razinu oksitocina u tijelu. Njega nazivaju i hormonom ljubavi, a zaslužan je za emocionalnu povezanost s drugim ljudima kao i s vlastitom djecom, prenose 24sata.

Ljudi kojima nedostaje oksitocina manje se smiju, žive sami, vole raditi poslove u kojima ne moraju surađivati s drugima, teško im je voditi neobavezne razgovore i zapravo su najsretniji kada su sami. Žene kojima nedostaje ovog hormona imaju problema s postizanjem orgazama, a muškarci teško uspostavljaju duboke ljubavne odnose.

Oksitocin snižava količine kortizola (hormona stresa) u tijelu pa tako smanjuje rizik od srčanih i drugih bolesti.

Znanstvenici su napravili mali test sa zaljubljenim parom. Nakon što su se grlili 20-tak sekundi, u njihovim tijelima se razina oksitocina povećala. Ta razina je porasla i kod zagrljaja među prijateljima, ali količina hormona ljubavi nije bila visoka kao kod ljubavnog para.

„Znanost je pokazala da dodir ima vrlo važan utjecaj na tjelesno i mentalno zdravlje. Dokazano je da dodir snižava krvni tlak i smanjuje otkucaje srca, jača imunološki sustav i ublažuje bol. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno. Taj hormon snižava razine kortizola te tako umanjuje stres, tjeskobu i usamljenost“ objasnio je dr. Anthony Grant, psiholog iz Australije koji je, također, istraživao tu tematiku, piše Atma.

Dodao je kako dugački zagrljaji podiži i razinu serotonina - hormona zaslužnog za dobro raspoloženje i osjećaj sreće.

Kopirati
Drag cursor here to close