Putovanje s ljubimcima

Znate li kako legalno kućnog ljubimca iz BiH prevest u EU?

Lifestyle / Flash | 02. 12. 2016. u 16:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog povećanog broja pokušaja unošenja kućnih ljubimaca iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju u pratnji vlasnika s neodgovarajućnom dokumentacijom, Ured za veterinarstvo je obavijestio vlasnike kućnih ljubimaca, a naročito pasa, da je regulativama EU propisano da pri navedenom kretanju vlasnik za svog kućnog ljubimca mora posjedovati veterinarsko-zdravstveni certifikat.

Ističu da je taj certifikat trenutno jedini važeći dokument za kretanje s kućnim ljubimcima iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU, budući da BiH još nema uspostavljen sustav izdavanja putovnica za kućne ljubimce, koji će biti uspostavljen nakon potpune implementacije Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH.

Nakon potpune implementacije navedenog Pravilnika u cijeloj državi, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će uputiti zahtjev prema EU za priznavanje putovnica za kućne ljubimce, nakon čega bi nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika bilo dozvoljeno samo sa pasošem.

Takozvana "putovnica ljubimca", koja se trenutno koristi kao zdravstvena knjižica u Bosni i Hercegovini, nije službeni dokument izdana od Agencije za označavanje životinja Bosne i Hercegovine i kao takva ne može biti korišten za nekomercijalno kretanje u EU.

''Radi dobijanja veterinarsko-zdravstvenog certifikata za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca, molimo sve vlasnike da kontaktiraju najbližu veterinarsku organizaciju'', priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Sve informacije o pravilima EU za kretanje kućnih ljubimaca i proceduri dobijanja veterinarsko- zdravstvenog certifikata dostupne su i na internet stranici Ureda za veterinarstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close